Pensia de Invaliditate: Drepturi și Condiții
Pensia de invaliditate este un beneficiu social acordat persoanelor care nu au atins vârsta standard de pensionare și care au suferit o pierdere totală sau parțială a capacității de muncă. Aceasta se aplică în cazul accidentelor de muncă, bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei, SIDA și altor afecțiuni sau accidente care nu au legătură cu munca.
Beneficiile pensiei de invaliditate se extind și asupra persoanelor care au îndeplinit serviciul militar, fie ca militari în termen, fie ca militari cu termen redus, pe perioada legal stabilită, inclusiv cei care au fost concentrați, mobilizați sau aflați în prizonierat. De asemenea, elevii, ucenicii și studenții care au suferit o diminuare a capacității de muncă din cauza accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale în timpul practicii profesionale sunt, de asemenea, îndreptățiți la acest beneficiu.
Condiții pentru Obținerea Pensiei de Invaliditate
Conform reglementărilor în vigoare de la 1 septembrie 2024, pentru a beneficia de pensia de invaliditate, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
- Persoana a realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de pensii;
- Persoana nu a împlinit vârsta standard de pensionare;
- Persoana are o capacitate de muncă diminuată.
Persoanele care îndeplinesc aceste condiții și ale căror capacitate de muncă este afectată din cauza accidentelor de muncă sau bolilor profesionale sunt eligibile pentru pensia de invaliditate. De asemenea, conform modificărilor legislative, angajații români care lucrează în străinătate la cererea angajatorilor români au dreptul la această pensie în cazul în care au suferit un accident de muncă, cu condiția să dețină documentele necesare conform regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială.
Pensia de boală și vechimea în muncă
Conform articolului 49 din Legea 263/2010 referitoare la sistemul public de pensii, perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate sunt considerate asimilate stagiului de cotizare. Aceasta înseamnă că, în prezent, pensia de boală se adaugă la vechimea în muncă.
Cu toate acestea, modificările aduse de Legea nr. 360/2023, care a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2024, elimină din lista perioadelor asimilate acelea în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate. Astfel, noua reglementare redefinește perioadele asimilate la stagiul de cotizare pentru pensie, excluzând pensia de invaliditate, așa cum este stipulat în prezent de Legea 263/2010.