Informații pozitive pentru pensionari! Creșterea pensiilor românilor începând cu 1 ianuarie 2025.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Majorarea Punctului de Referinţă pentru Pensii

Pensionarii au parte de vești pozitive! Începând cu 1 ianuarie 2025, valoarea Punctului de Referinţă (VPR) utilizat la calculul pensiilor va fi crescută de la 81 de lei la 91 de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 12,1%. În plus, pensionarii care beneficiază de indemnizație socială (pensia minimă garantată) vor experimenta o creștere de 10,4%, ajungând astfel la o indemnizație socială de 1.415 lei în 2025.

Declarațiile Ministrului Muncii

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat importanța acestei majorări, afirmând că „Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflaţiei. Noua lege a pensiilor din sistemul public garantează o creştere sustenabilă a veniturilor pentru fiecare pensionar. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar, asigurând predictibilitate, iar contribuția și stabilitatea în muncă sunt răsplătite în mod corespunzător.” Aceasta a adăugat că noua lege promovează echitatea, asigurând că pensiile sunt corelate cu munca și contribuțiile efectuate.

Detalii despre Majorarea Anuală

Conform noii legi, majorările pensiilor se vor efectua anual în luna ianuarie. Astfel, VPR va fi ajustat de la 81 de lei la aproximativ 91 de lei, reflectând o creștere de 12,1%. Pensionarii cu indemnizație socială vor beneficia, de asemenea, de o majorare de 10,4%, atingând o indemnizație socială de 1.415 lei în 2025.

Informații despre Recalculări

La intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor pe 1 septembrie 2024, VPR era stabilit la 81 de lei. Conform articolului 84 din Legea 360/2023, acest punct de referință se va majora anual, în funcție de rata medie anuală a inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, indicatori care vor fi comunicați de Institutul Național de Statistică.

În ceea ce privește recalculările, Ministerul Muncii a raportat că aproximativ 19.000 de pensionari nu primiseră încă deciziile de recalculare din cauza unor probleme cu software-ul de la Casa Națională de Pensii Publice. Aceștia continuă să primească pensiile la valoarea din august 2024, iar diferențele rezultante din recalculări vor fi achitate cel târziu în luna decembrie.

Impactul Majorărilor

Ministerul Muncii a anunțat că, înainte de aplicarea noii legi, Casa Națională de Pensii a recalculat 4.609.830 de pensii din sistemul public. Dintre acestea, 3,8 milioane de pensii au fost majorate, ceea ce reprezintă 82,56% din total. Totuși, nu toate pensiile recalculate au înregistrat o majorare; în cazul a 84.176 de pensii, valoarea a rămas neschimbată, iar pentru 719.257 pensii s-a înregistrat o valoare mai mică. Conform noii legi, toți acești pensionari vor primi pensia recalculată, nu cea aflată în plată anterior.

Modificări importante în legislația pensiilor și a drepturilor persoanelor cu handicap

Conform noilor reglementări, este esențial ca pensionarii să fie conștienți de faptul că majorarea anuală a pensiilor se va aplica la valoarea recalculată a pensiei, nu la cea în plată. Această măsură este parte a Legii 360/2023, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024. Totuși, unele prevederi au fost implementate încă de la începutul acestui an, cum ar fi posibilitatea de a continua activitatea profesională până la vârsta de 70 de ani, majorarea punctului de pensie și dreptul de a contesta deciziile referitoare la pensii în termen de 45 de zile la casele teritoriale de pensii.

Ordonanța privind persoanele cu handicap

Ordonanța de urgență a Guvernului 127/2024, publicată în Monitorul Oficial pe 11 noiembrie 2024, introduce modificări semnificative la Legea 448/2006, vizând protejarea drepturilor persoanelor cu handicap. Noile măsuri de solidaritate se aplică atât pensionarilor deja în plată, cât și celor care urmează să devină pensionabili.

Ministrul Muncii a explicat că, pentru pensionarii în plată, a fost introdusă indemnizația de solidaritate, o prestație socială destinată persoanelor cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat. În ceea ce privește persoanele pensionabile, acestea vor beneficia de puncte de sprijin, o prestație socială acordată pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat în condiții de handicap.

Detalii despre indemnizația de solidaritate

Indemnizația de solidaritate se calculează în raport cu pensia pentru limită de vârstă care este în plată sau care ar fi cuvenită conform legislației anterioare datei de 31 august 2024. Aceasta se acordă lunar și se bazează pe indicele social de referință, plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Ministrul a subliniat că, astfel, pensionarii vor beneficia de aceeași sumă cu care le-ar fi fost majorate pensiile în sistemul public, menținându-se un mecanism similar cu cel utilizat pentru majorarea valorii punctului de referință, dar aplicat pe baza indicatorilor de asistență socială.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *