Înlocuirea a 30 de minute de stat pe scaun în fiecare zi cu un somn echivalent sau cu statul în picioare aduce beneficii inimii.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 388

0:00 Somnul, mai benefic pentru sănătatea inimii decât repausul în șezut Un nou studiu arată că somnul are un impact mai pozitiv asupra sănătății inimii comparativ cu statul prelungit în șezut. Înlocuirea a 30 de minute de stat așezat zilnic cu 30 de minute de somn sau activități de intensitate foarte scăzută, cum ar fi […]

0:00

Somnul, mai benefic pentru sănătatea inimii decât repausul în șezut

Un nou studiu arată că somnul are un impact mai pozitiv asupra sănătății inimii comparativ cu statul prelungit în șezut. Înlocuirea a 30 de minute de stat așezat zilnic cu 30 de minute de somn sau activități de intensitate foarte scăzută, cum ar fi statul în picioare, poate îmbunătăți markerii cardiometabolici și poate contribui la pierderea în greutate. Aceasta este concluzia unui studiu observațional publicat în European Heart Journal, realizat de cercetători de la University College London și Universitatea din Sydney.

Importanța obiceiurilor de mișcare pentru sănătatea cardiovasculară

Studiul reprezintă un pas semnificativ în înțelegerea modului în care obiceiurile de mișcare influențează sănătatea cardiovasculară. Cercetătorii au analizat datele de la peste 15.000 de participanți din cinci țări, care au fost monitorizați prin intermediul dispozitivelor purtabile, cum ar fi brățările fitness și ceasurile inteligente, pentru a evalua activitățile desfășurate pe parcursul zilei.

Descoperiri cheie ale studiului

Una dintre cele mai importante constatări ale acestui studiu este că diverse comportamente zilnice au un impact diferit asupra sănătății inimii. Timpul dedicat activităților de intensitate moderată până la viguroasă este considerat cel mai benefic. De asemenea, somnul, chiar dacă este o activitate pasivă, este preferabil statului prelungit în șezut în ceea ce privește menținerea sănătății inimii.

Aceste descoperiri contestă ideea tradițională că doar exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară. Studiul a modelat diferite scenarii, arătând, de exemplu, că o femeie de 54 de ani ar putea observa o scădere de 0.64 în Indicele de Masă Corporală prin înlocuirea a 30 de minute de stat așezat cu dormit sau activități moderate. De asemenea, aceasta ar putea experimenta o reducere de 2,5 cm (2,7%) a circumferinței taliei sau o scădere de 1,33 mmol/mol (3,6%) a hemoglobinei glicate.

Recomandări pentru îmbunătățirea sănătății

Conform autorilor studiului, o metodă eficientă pentru îmbunătățirea sănătății este utilizarea unui birou care permite lucrul în picioare, oferind astfel o alternativă sănătoasă la statul prelungit în șezut.

Distribuie acest articol