Colaborare între Institutul de Studii Financiare și autoritățile din Republica Moldova
Institutul de Studii Financiare (ISF) s-a alăturat inițiativelor autorităților române pentru a sprijini Uniunea Europeană. Reprezentanți ai ISF, împreună cu o parte din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), au efectuat o vizită la Chișinău pentru a purta discuții cu oficialii Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).
Obiectivele întâlnirii
Principalul scop al întâlnirii a fost extinderea activităților ISF în Republica Moldova, un demers menit să consolideze evaluarea și formarea profesională a specialiștilor din domeniul financiar. Conform unui comunicat emis de ISF, „Prezența ISF poate conduce la încheierea unor parteneriate academice și de cercetare, precum și la creșterea gradului de educație financiară în general”.
Colaborarea pentru integrarea europeană
În contextul aspirațiilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, autoritățile de supraveghere financiară din România au colaborat activ cu cele din țara vecină pentru a facilita alinierea la acquis-ul comunitar și pentru a întări stabilitatea sectorului financiar și politicile macroeconomice.
Discuții despre protecția consumatorilor
În cadrul întâlnirii cu președintele CNPF, Dumitru Budianschi, s-a discutat despre contribuția pe care ASF și ISF o pot aduce în instruirea specialiștilor din sectoarele non-bancare, inclusiv în ceea ce privește certificarea participanților la piața de capital și formarea profesională a personalului CNPF. De asemenea, s-a abordat importanța înființării unei instituții de soluționare alternativă a litigiilor pentru protejarea consumatorilor de servicii și produse financiare, precum și armonizarea legislației locale cu acquis-ul comunitar.
Întâlnirea cu Academia de Studii Economice din Moldova
Delegația ISF a avut o întâlnire și cu rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), prof.univ.dr. Alexandru Stratan. În cadrul acestei întâlniri, au fost discutate cele patru direcții prioritare ale ISF: Cercetare științifică, Formare profesională, Educație financiară și Certificare profesională. Reprezentanții ASEM au exprimat dorința de a consolida parteneriatul cu ISF, contribuind astfel la profesionalizarea piețelor financiare din Republica Moldova și la educația financiară a cetățenilor.
În domeniul cercetării, ASEM și ISF vor colabora pentru publicarea de articole științifice în Revista de Studii Financiare (RSF), axându-se pe analize comparative ale piețelor financiare din România și Republica Moldova.