Intervențiile pompierilor între 1 iunie și 31 august 2024. Eforie Sud înregistrează cele mai multe acțiuni.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 202

Sursa foto:

0:00

Activități de prevenire a situațiilor de urgență pe litoralul românesc

În perioada 1 iunie – 31 august 2024, personalul din cadrul structurii de control a efectuat 457 de controale în domeniul prevenirii situațiilor de urgență, dintre care 89 au fost la obiective care nu dețineau autorizație de securitate la incendiu. Dintre aceste controale, 340 au fost realizate în sectorul turismului, unde au fost identificate 2163 deficiențe și au fost aplicate 363 de amenzi, totalizând 3.035.000 lei. Din această sumă, 49 de amenzi, în valoare de 2.310.000 lei, au fost pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu.

Conform informațiilor furnizate de ISU CT, 117 controale au fost efectuate la obiective din domeniul alimentației publice și amenajărilor temporare, fiind constatate 588 de deficiențe. În urma acestor acțiuni, s-au aplicat 145 de amenzi în valoare de 344.000 lei, din care 3 amenzi, totalizând 100.000 lei, au fost pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu.

Misiuni desfășurate de pompieri

Antre 28 iunie și 3 septembrie 2024, pompierii militari au realizat un total de 7144 de misiuni. Dintre acestea, 576 au fost dedicate localizării și stingerii incendiilor, iar 1725 au fost intervenții în alte situații de urgență, cum ar fi transportul persoanelor, deblocarea ușilor sau măsuri de salvare. În plus, 4843 de misiuni au fost destinate acordării primului ajutor medical, asistentând 4027 de adulți și 816 minori.

De la începutul anului, salvatorii au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 569 de incendii de vegetație și miriște, afectând aproximativ 3100 hectare. În cadrul acestor intervenții, echipajele din punctele temporare de stingere au desfășurat 532 de misiuni, dintre care 276 au fost pentru stingerea incendiilor. De asemenea, echipajele de prim ajutor medical au asistat 2198 de persoane, dintre care 1079 au fost transportate la spital. Totodată, 72 de persoane au fost salvate de la înec, în timp ce 21 de persoane au decedat din cauza accidentelor prin submersie, fiind efectuate 93 de misiuni de căutare și salvare în mediul acvatic.

Zone cu cele mai multe intervenții

Cele mai multe intervenții au avut loc în stațiunea Eforie Sud, cu 253 de misiuni, urmată de Eforie Nord (161), Costinești (86) și Vama Veche (69). ISU CT a subliniat că, pe durata sezonului estival, peste 450 de pompieri din 28 de județe și municipiul București au fost mobilizați pentru a întări efectivele de salvare de pe litoralul românesc. În plus, pentru a spori siguranța turiștilor în zonele aglomerate din județul Constanța, au fost operaționalizate 24 de puncte de lucru temporare.

Festivalul Neversea

În cadrul festivalului Neversea, Inspectoratul pentru situații de urgență Dobrogea a mobilizat aproximativ 250 de pompieri pentru a asigura gestionarea cazurilor de prim ajutor și măsurile de protecție împotriva incendiilor. Pentru a monitoriza și gestiona posibilele situații de urgență, au fost alocate 2 puncte medicale avansate, 3 puncte de prim ajutor, două autospeciale pentru transportul victimelor multiple, o mașină de stingere cu modul de descarcerare, două șenilate, 4 tărgi salvamont și o ambarcațiune CBRN care a efectuat patrule.

Sprijinul pentru festival a fost oferit și de personalul și tehnica de la diverse ISU-uri din țară.

Intervenția pompierilor la festivalul Beach Please

Un număr impresionant de 370 de pompieri au fost mobilizați pentru a asigura atât gestionarea situațiilor de prim-ajutor, cât și măsurile de prevenire a incendiilor pe durata festivalului Beach Please. Dispozitivul de intervenție a fost conceput pentru a răspunde eficient numărului de participanți și pentru a face față eventualelor situații de urgență.

Intervenția a inclus două posturi medicale avansate, trei puncte de prim ajutor, două autospeciale pentru transport victime multiple, o mașină de stingere dotată cu modul de descarcerare, două șenilate, patru tărgi salvamont, un punct de comandă mobil, o autospecială de monitorizare CBRN și o ambarcațiune dedicată patrulării.

Pentru a sprijini desfășurarea festivalului, echipele de intervenție au beneficiat de personal și tehnică din partea mai multor Inspectorate pentru Situații de Urgență, inclusiv ISU Argeș, ISU Brașov, ISU Caraș-Severin, ISU Galați, ISU Gorj, ISU Mureș, ISU Neamț, ISU Prahova, ISU Timiș și IGSU.

Distribuie acest articol