Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării coordonează proiectul DANUBIUS-RO
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării va coordona implementarea proiectului DANUBIUS-RO – Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii-Mări. Această inițiativă, cu o valoare de peste 128 milioane de euro, are ca scop dezvoltarea infrastructurii de cercetare pentru studierea și protejarea ecosistemelor fluviu-mare, punând un accent deosebit pe Delta Dunării, un patrimoniu natural recunoscut la nivel global.
Tehnologii avansate pentru cercetare
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a subliniat utilizarea celor mai noi tehnologii în procesarea datelor, cum ar fi Big Data și inteligența artificială, pentru a realiza o analiză cuprinzătoare ce va putea fi aplicată la nivel european și internațional. Proiectul Danubius reprezintă singura infrastructură de cercetare din Europa condusă de România, având ca scop coordonarea activității a peste 300 de cercetători din țară și din străinătate.
Componentele hub-ului de la Murighiol
Proiectul include două componente principale, care contribuie la crearea de locuri de muncă în domenii de înaltă specializare:
- Hub-ul științific din Murighiol, dotat cu 17 laboratoare echipate pentru cercetări avansate în geoștiințe și științele vieții;
- Supersite-ul Delta Dunării, care va cuprinde 8 stații de cercetare amplasate strategic și 16 puncte de observare echipate cu tehnologii de ultimă generație pentru monitorizarea ecosistemelor acvatice.
Aceste infrastructuri vor fi susținute de laboratoare de cercetare avansate și o platformă tehnologică integrată, care va facilita colectarea și analiza rapidă a datelor de mediu prin intermediul unor senzori optici digitali de ultimă generație. Din consorțiul care susține acest proiect fac parte, alături de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Științe Biologice, Institutul de Geologie și Geoecologie Marină Geo-Ecomar, Institutul Delta Dunării și Institutul de Geodinamică.
Contribuții la dezvoltarea economică durabilă
Această infrastructură avansată, combinată cu tehnologiile moderne și colaborarea între instituții, va crea un model eficient de protecție a ecosistemelor naturale, sprijinind astfel dezvoltarea economică durabilă a României și consolidându-i rolul pe scena cercetării internaționale.