Ioan Dumitrache, secretarul general, aduce o veste semnificativă!

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Proiecte de dezvoltare la Academia Română

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat recent, în cadrul unei sesiuni festive, o serie de proiecte importante de construcție și reabilitare a unor clădiri din patrimoniul instituției. Anunțul a fost făcut pe 4 aprilie, când Dumitrache a menționat că noua Aulă și complexul adiacent sediului istoric al Academiei de pe Calea Victoriei ar putea fi finalizate în următorii trei până la patru ani.

„Anul trecut am reușit să demarăm această lucrare, după o perioadă de aproape nouă ani în care am obținut toate avizele necesare – peste 22 de avize – și am întâmpinat dificultăți majore în obținerea autorizației de construcție. Vreau să vă prezint acest ansamblu, pe care intenționăm să-l finalizăm în următorii trei-patru ani. Proiectul include trei obiective: o nouă Aulă, având în vedere că actuala clădire are o vechime de peste 100 de ani; o clădire nouă destinată părții administrative și, desigur, consolidarea și restaurarea structurii clădirii vechi. Echipa responsabilă de lucrări este deja activă, am început lucrările la Aulă și la corpul administrativ, iar această clădire va deveni Muzeul Național al Academiei Române, cu filiale pentru toate celelalte muzee ale Academiei. Documentația necesară pentru funcționarea acestui muzeu este deja completă și a fost depusă la Ministerul Culturii pentru aprobat,” a declarat Dumitrache.

În același spațiu se va construi o clădire destinată personalului administrativ al Academiei.

„Acesta este ansamblul care a fost inițiat în 2016, iar noi am reușit, pas cu pas, să ajungem în această etapă de execuție. Sperăm ca firma care a câștigat licitația să finalizeze lucrările în termen,” a adăugat academicianul.

Investiții suplimentare propuse

Printre alte proiecte prezentate, Dumitrache a menționat un imobil situat pe strada Petre Crețu nr. 75, care va fi transformat într-o vilă de protocol, precum și o clădire de pe strada Tudor Arghezi, fost sediu al Ambasadei SUA, care va găzdui un ‘Centru pentru copii superdotați și susținerea valorilor românești’. În spatele acestei clădiri, se va amenaja un spațiu special pentru cazarea a 20 de tineri, care vor participa la școli de vară și activități de formare.

„Un obiectiv foarte important pentru noi și pentru România este Muzeul ‘Coandă’, care are o istorie semnificativă în Academia Română. În prezent, Muzeul ‘Coandă’ este complet al Academiei. Există două apartamente, dintre care unul a fost transferat Ministerului Culturii, iar acum suntem în etapa finală de execuție și organizare a Muzeului ‘Henri Coandă’. Aceasta va fi una dintre clădirile emblematice ale Bucureștiului și sper că lucrările să debuteze în curând. Licitația a fost finalizată și firma de construcții așteaptă resursele financiare necesare pentru a finaliza această lucrare cât mai rapid,” a concluzionat Dumitrache.

Lucrări de modernizare la Casa de oaspeți a Academiei Române

Academia Română a demarat procesul de reproiectare, reamenajare și consolidare a casei de oaspeți destinată membrilor săi. Proiectul prevede organizarea a 32 de garsoniere care vor fi utilizate de către membrii instituției. Conform declarațiilor lui Dumitrache, lucrările la acoperișul clădirii vor începe în curând, iar finalizarea acestora este așteptată până la sfârșitul lunii iulie. Acesta a subliniat că de la 1 septembrie clădirea ar trebui să devină operațională pentru utilizarea de către membrii Academiei.

Proiecte de construcție și reabilitare

Printre alte obiective de construcție și reabilitare prezentate de Ioan Dumitrache se numără realizarea Casei Memoriale ‘George Călinescu’ și transformarea în muzeu a casei regretatului academician Aurel Avramescu. De asemenea, se propune reamenajarea unei clădiri de pe strada Aluniș din Sinaia și transformarea ‘Vilei Garofița’, aparținând Academiei Române, într-o vilă de protocol.

Un alt proiect vizează Conacul Maican, care va deveni un centru pentru conservarea tradițiilor și obiceiurilor din zona Vrancea, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău. Academia Română intenționează, de asemenea, să amenajeze o clădire în zona Casei Academiei pentru a găzdui toate institutele sale din București, solicitând ajutorul Guvernului în acest sens.

Îmbunătățirile includ și restaurarea Castelului Conachi din satul Țigănești, județul Galați, proiect în care Academia colaborează cu Consiliul Județean. De asemenea, se planifică amenajarea Casei Memoriale ‘Vasile Alecsandri’ și a Casei Memoriale ‘Nicolae Titulescu’, în colaborare cu autoritățile locale.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *