Istoria Școlii Copiilor de Marină, explorată în ultima lucrare semnată de Adrian Ilie, directorul Colegiului „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 187

Sursa foto:

0:00

Celebrarea a 143 de ani de învățământ liceal militar de marină

Pe 3 octombrie 2024, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța marchează un moment important, împlinind 143 de ani de la înființarea învățământului liceal militar de marină.

Cu această ocazie, profesorul Adrian Ilie, directorul instituției, va prezenta monografia intitulată „Școala Copiilor de Marină. Începuturile învățământului mediu de marină în România”. Evenimentul va începe la ora 12:00, la Centrul de Conferințe al Forțelor Navale, situat în incinta Bazei Logistice Navale „Pontica”, și va include un spectacol.

Detalii despre monografie

Lucrarea, publicată recent la Editura Ex Ponto din Constanța, include un rezumat în limba engleză, realizat de Mihaela Sandu, și un rezumat în limba franceză, redactat de Mădălin-Teodor Roșioru. Această monografie apare în contextul aniversării a 143 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ mediu de marină din România.

Pe prima pagină, Adrian Ilie a inclus motto-ul generalului Savel Manu: „Școala Copiilor de Marină va deveni o școală spre a lumina fiii poporului”.

Cuprinsul lucrării

Iată structura monografiei:

  • Abrevieri – pag. 8
  • Cuvânt înainte – pag. 11
  • Introducere – pag. 13
  • I. Alexandru Ioan Cuza, Carol I și aportul lor la dezvoltarea Marinei Militare Române – pag. 16
  • II. Începuturile învățământului de Marină în România – pag. 25
  • III. Școala Copiilor de Marină de la Țiglina-Galați (1881-1901) – pag. 33
  • IV. Școala Navală de la Constanța și Institutul Maritim de la Constanța (1920-1945) – pag. 66
  • Galeria absolvenților – pag. 123
  • Profesorii cadeților marinari în cadrul Școlii Copiilor de Marină – pag. 127
  • Concluzii – pag. 129
  • Repere cronologice – pag. 130
  • Comandanții Școlii Copiilor de Marină și directorii de studii – pag. 131
  • Rezumat în limba engleză – pag. 133
  • Rezumat în limba franceză – pag. 135
  • Bibliografie selectivă – pag. 137
  • Minialbum fotografic – pag. 141

Contribuția autorităților locale

Lucrarea a fost publicată cu sprijinul Primăriei Medgidia, reprezentată de Valentin Vrabie. Monografia este deschisă de un mesaj al viceamiralului Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, care subliniază că prima instituție de învățământ mediu de marină din România a fost fondată în 1881, la Țiglina-Galați.

Școala a pregătit numeroși absolvenți care au ajuns să ocupe funcții importante în structurile de conducere ale Marinei Române, mutându-se ulterior la Constanța. În perioada antebelică și interbelică, aceasta a purtat denumirea de Școala Copiilor de Marină, având scopul de a forma cadrele militare ale Marinei Române.

Mihai Panait consideră această lucrare un „reper valoros” pentru noul colegiu militar reînființat în 2018 la malul mării.

Omagiu dedicat educației maritime

Adrian Ilie, autorul lucrării și directorul Colegiului Militar „Alexandru Ioan Cuza”, explică și proveniența denumirii Școlii Copiilor de Marină, menționând că instituția a fost creată pentru a educa copiii militarilor căzuți în luptă, a celor activi, dar și a celor care aspirau la o carieră militară în domeniul maritim.

„Lucrarea își propune să aducă un omagiu și o recunoaștere meritelor celor care s-au dedicat educării generațiilor de tineri”, concluzionează Adrian Ilie.

Despre Adrian Ilie

Adrian Ilie s-a născut în Medgidia, județul Constanța, pe 25 august 1972. A ocupat funcția de director al Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși” din Medgidia între 2017 și 2019, iar din 2020 este director al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța.

Este licențiat și a obținut un masterat în istorie la Universitatea „Ovidius” din Constanța, unde a fost șef de promoție. De asemenea, a obținut titlul de doctor în istorie și a urmat cursuri postuniversitare la Universitatea din București. Adrian Ilie îndeplinește rolul de metodist, responsabil pentru cercul pedagogic și este membru în Consiliul Consultativ al Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Este autor al mai multor lucrări și studii referitoare la Medgidia și Dobrogea, precum și al unor materiale de metodică și management educațional. De asemenea, este membru al Comisiei Naționale de Istorie, parte a Ministerului Educației Naționale, al Societății de Științe Istorice din România și al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” din Medgidia.

Adrian Ilie a contribuit la elaborarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul Ministerului Educației Naționale, axându-se pe istorie și pe istoria minorității turce din România, și face parte din Comisia monumentelor istorice din Medgidia. Între 2013 și 2018, a realizat emisiunea istorică „REPERE ISTORICE” la Alpha Media TV. Activitatea sa publicistică a fost recunoscută prin diverse premii, inclusiv Premiul „Virgil Coman” în 2017, oferit de Societatea de Științe Istorice din România.

Școala Copiilor de Marină

În cadrul unei analize recente, Adrian Ilie a subliniat importanța educației primare militare și marinărești, evidențiind contribuțiile istorice și impactul acestei forme de învățământ asupra tinerilor din zonă. Această temă este deosebit de relevantă, având în vedere că se împlinesc 143 de ani de la înființarea primei instituții medii de marină, care a avut un impact semnificativ asupra educației în domeniul marinăresc din România.

Distribuie acest articol