ITM Constanța efectuează controale la centrele destinate vârstnicilor, copiilor și persoanelor cu dizabilități.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Campania Națională de Verificare a Relațiilor de Muncă în Centrele Rezidențiale

Conform Programului-cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2024, între 5 și 13 decembrie 2024, s-a desfășurat la nivel național o campanie dedicată verificării respectării legislației muncii în centrele rezidențiale pentru persoanele vârstnice, persoanele adulte cu dizabilități și copii. Scopul principal al acestei campanii a fost identificarea angajatorilor care nu respectă reglementările legale privind relațiile de muncă și impunerea măsurilor necesare pentru a-i determina să se conformeze legii, conform unui comunicat al ITM Constanța.

Campania a vizat, pe de o parte, identificarea centrelor care, în calitate de angajatori, nu respectă legislația muncii, iar pe de altă parte, conștientizarea angajatorilor și lucrătorilor cu privire la importanța respectării acesteia. Controalele efectuate de inspectorii de muncă s-au axat exclusiv pe angajații care desfășoară activități în aceste centre, fără a evalua modul în care sunt îngrijiți rezidenții, aspect ce nu intră în competența Inspecției Muncii.

Cooperarea cu Autoritățile Locale

În cazul în care s-ar fi descoperit condiții improprii pentru beneficiarii serviciilor sociale, urmau să fie informate atât Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, cât și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Un alt obiectiv al campaniei a fost eliminarea neconformităților constatate prin impunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea acestora, iar în anumite cazuri, s-au aplicat și sancțiuni contravenționale.

Rezultatele Verificărilor în Județul Constanța

În urma acestor verificări, inspectorii de muncă au analizat 13 centre din județul Constanța, unde lucrează un total de 211 angajați. Ca rezultat al neconformităților descoperite, au fost dispuse 6 măsuri cu termen de remediere, iar 2 sancțiuni contravenționale au fost aplicate, inclusiv o amendă de 1.500 lei și un avertisment. Printre neconformitățile constatate se numără nerespectarea obligativității de a ține evidența timpului de muncă și documentarea incorectă a acestuia, angajatorii neavând specificate în mod corespunzător ora de început și ora de sfârșit a programului de lucru.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *