Klaus Iohannis: „Cultura Națională ne întâmpină într-un moment crucial pentru viitorul României”

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Mesajul Președintelui României cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Pe 15 ianuarie 2025, Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Culturii Naționale, subliniind importanța acestei zile în contextul celebrării a 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. „Astăzi, celebrăm contribuția sa incomensurabilă la patrimoniul cultural național și universal. În semn de recunoștință, 2025 a fost declarat „Anul Eminescu”, inițiativă a Academiei Române și a Academiei de Științe a Moldovei”, a declarat Iohannis.

Președintele a continuat, afirmând că Ziua Culturii Naționale ne găsește într-un moment crucial pentru viitorul României. „Am încredere că, în construirea acestui viitor pe care ni-l dorim echilibrat și prosper, cultura va juca un rol esențial. Traversăm o perioadă de reflecție asupra direcției în care dorim să evoluăm ca națiune, angajamentele noastre față de idealul european, partenerii din spațiul european și euroatlantic, dar și față de tinerele generații”, a spus Iohannis.

El a subliniat că deciziile politice trebuie să reflecte valorile autentice și performanța, integritatea, educația și responsabilitatea, esențiale pentru o societate sănătoasă. „Mihai Eminescu spunea că, pentru a evalua nivelul culturii generale a unei nații, trebuie să observi idolii săi. În acest spirit, suntem datori să reflectăm asupra modelor pe care dorim să le promovăm tinerilor”, a adăugat Iohannis.

Președintele a punctat că Eminescu a trăit într-o epocă în care cultura însemna adevăr, libertate, sacrificiu, loialitate și datorie, iar generația sa a folosit cultura ca un scut împotriva extremismului și a discursului instigator la ură. „Cultura este esențială pentru dezvoltarea națiunii, definind valorile care ghidează societatea și influențează destinele cetățenilor”, a accentuat Iohannis.

El a încheiat prin a sublinia că, datorită idealurilor exprimate de elitele culturale românești, țara a reușit să renască după război, să își realizeze unitatea și modernizarea, rezistând, în același timp, dictaturii și totalitarismului, recâștigându-și locul în Europa. „Cultura a fost forța care a inspirat solidaritatea națională în momentele decisive ale istoriei țării”, a concluzionat Președintele României.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *