La mulți ani, Maria Lupu Vasilescu! Peste patru decenii de dedicare față de scena din Constanța

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Maria Lupu Vasilescu: O carieră dedicată teatrului constănțean

Actrița Maria Lupu Vasilescu, o personalitate marcantă a scenei constănțene, își sărbătorește mâine, 11 octombrie, cea de-a 65-a aniversare. Originară din comuna Mihai Bravu, județul Giurgiu, Maria Lupu s-a dedicat teatrului timp de peste patru decenii, fiind recunoscută pentru contribuția sa semnificativă la arta teatrală din zona litoralului românesc.

Premii și recunoaștere

În 2018, în cadrul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, Maria Lupu a fost distinsă cu placheta #RespectTeatru, acordată de Consiliul Județean Constanța, precum și cu o scrisoare de recunoștință din partea Primăriei Constanța. Aceasta a fost o recunoaștere a impactului său asupra teatrului din regiune.

Debutul în teatru

Cariera sa artistică a început în 1979, când a susținut și a obținut concursul de angajare la Teatrul de Păpuși din Constanța. Înainte de acest moment, Maria Lupu a jucat pentru o trupă de amatori, pregătită de Emil Sassu, un actor de la Teatrul Dramatic Constanța. De atunci, a participat la numeroase spectacole, încântând publicul de la malul mării.

Colaborări și premiere

La Teatrul de Păpuși, Maria Lupu a avut ocazia să colaboreze cu regizori cunoscuți, fiind distribuită în peste 40 de premiere semnificative. Printre aceștia se numără Andrei Belgrader, Claudiu Cristescu, Silviu Purcărete și Mona Chirilă. Maria Lupu a reușit să aducă la viață diverse personaje, demonstrându-și versatilitatea artistică.

Viața personală

În timpul carierei sale, Maria Lupu l-a întâlnit pe Mihai Sorin Vasilescu, care i-a devenit soț. Cei doi au sărbătorit 25 de ani de căsnicie alegând să-și reînnoiască jurămintele pe scena Teatrului de Stat, un loc simbolic pentru ei.

Contribuția artistică

Maria Lupu a fost recunoscută nu doar ca actriță, ci și ca cântăreață și dansatoare, având o gamă largă de interpretări. În volumul „Thalia Ex Ponto – la cumpăna de milenii”, autorii Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian subliniază parcursul său artistic, evidențiind abilitățile sale excepționale în interpretarea rolurilor.

Roluri memorabile

Printre spectacolele celebre în care a jucat se numără „Hecuba” (1982), regizat de Silviu Purcărete, „Oedip” (1986) și „Troia în flăcări” (1987), ambele sub regia lui Andrei Mihalache. De asemenea, la Teatrul de Revistă Fantasio, Maria Lupu a strălucit în producții semnate de personalități precum Constantin Dinischiotu și Alexandru Darian.

Maria Lupu Vasilescu rămâne o figură emblematică a teatrului constănțean, cu o carieră dedicată și o pasiune neîntrecută pentru arta scenică, fiind un exemplu de excelență artistică și devotament față de teatru.

Maria Lupu, o artistă de excepție pe scena Teatrului Național Constanța

Recent, Maria Lupu a impresionat din nou publicul pe scena Teatrului Național Constanța, participând la o serie de spectacole remarcabile, printre care se numără „Îmblânzirea scorpiei”, regizat de Paul Bargetto, „Bună seara, domnule Wilde!”, sub conducerea lui Bogdan Caragea, și „Spălăm copilul sau facem altul?”, realizat de Vincent Masterpaul.

Cariera cinematografică și premiile obținute

Actrița a avut, de asemenea, apariții în filme precum „Mijlocaș la deschidere” și „Somnul insulei”, regizat de Mircea Veroiu, alături de participări în emisiuni de divertisment. Talentul său remarcabil a fost recunoscut de-a lungul anilor, primind aplauze din partea spectatorilor și numeroase premii din partea juriilor festivalurilor de teatru. Maria Lupu Vasilescu a fost distinsă cu Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Național al Teatrelor de Revistă în repetate rânduri, între 1994 și 1999.

De la păpușărie la teatrul de revistă

Povestea tranziției sale de la arta păpușăriei la Teatrul „Fantasio” este documentată și de Jean Badea în volumul „Fantasio 40”. Maria Lupu a debutat în Teatrul de Revistă după 17 ani petrecuți în lumea păpușarilor, o artă interpretativă recunoscută pentru complexitatea și dificultatea sa. A fost îndrumată de marii maeștri ai scenei, precum Ștefan Lenkisch și Claudiu Cristescu. Între 1978 și 1990, a fost angajată la teatrul de păpuși din Constanța, participând la majoritatea spectacolelor coordonate de Cristian Pepino. În 1990, la sugestia colegului său Vasile Hariton, s-a alăturat Teatrului „Fantasio”.

Maria a avut un parcurs profesional remarcabil, acumulând experiență și reușind să strălucească în cadrul Festivalului teatrelor de revistă din 1994, unde, împreună cu Mirela Pană, a obținut premiul „Zizi Șerban” pentru cea mai bună interpretare feminină, datorită scenetei „Pygmalion” de Tudor Popescu, completată cu texte și muzică de Gigi Rădulescu.

Propunerea pentru titlul de Cetățean de Onoare al Constanței

La începutul anului 2023, Nicoleta Bercaru, președinta Comisiei pentru Culte și Cultură din cadrul CJC, a solicitat colegilor consilieri să susțină acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Constanța pentru cuplul de actori Maria Lupu și Mihai Sorin Vasilescu. În acest context, au fost inițiate proiectele de hotărâre nr. 45/10.02.2024 și 46/10.02.2024, care includ raportul de specialitate, declarația de acceptare, CV-ul și referințele profesionale ale persoanelor propuse.

Consiliul Județean Constanța solicită opinia Teatrului de Stat privind onorarea actorilor

Consiliul Județean Constanța a cerut un punct de vedere din partea Teatrului de Stat Constanța în legătură cu propunerile de hotărâre ce vizează onorarea actorilor Maria Lupu și Mihai Sorin Vasilescu. Consiliul Artistic al Teatrului a exprimat o opinie clară și fermă, dezaprobând onorarea celor doi actori, subliniind importanța menținerii unei distincții corecte pentru titlurile onorifice.

Reprezentanții Consiliului Artistic au declarat că „pentru a nu trivializa în niciun fel importanța acestui titlu onorific, considerăm că nu sunt îndeplinite criteriile necesare în astfel de situații, motiv pentru care ne exprimăm categoric punctul de vedere NEGATIV”.

Proiectele de hotărâre au fost inițial discutate în cadrul comisiei de specialitate a Consiliului Județean, iar, în cazul în care ar fi fost acceptate, ar fi fost supuse votului plenului consiliului pentru o decizie finală.

Etichete:
Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *