Lacul Tăbăcărie rămâne în afara administrării Primăriei din Constanța

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 205

Sursa foto:

0:00

Lacul Tăbăcărie și procesul de administrare

Lacul Tăbăcărie, împreună cu alte lacuri din Dobrogea, a fost subiectul unui proces judiciar încheiat în anul 2020 la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța a decis ca aceste lacuri să fie transferate în administrarea Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură. Un an mai târziu, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a anunțat că Lacul Tăbăcărie ar putea fi preluat de administrația locală, după o discuție cu ministrul Agriculturii de atunci, Adrian Oros.

Cu toate acestea, în ciuda eforturilor continue ale Primăriei, lacul nu a fost încă preluat în administrare. Având în vedere necesitatea igienizării periodice și a lucrărilor de reabilitare, Primăria Constanța a demarat procedurile de preluare a lacului încă din 2021. În acest scop, Municipalitatea a elaborat și a obținut aprobarea Consiliului Local pentru o hotărâre prin care se solicita Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale transferul lacului din domeniul public al Statului Român în domeniul public al Municipiului Constanța.

„Solicitarea adresată Ministerului Agriculturii de Primăria Constanța nu a primit un răspuns, deoarece legislația actuală nu permite transferul unui obiectiv din categoria de interes public național în cea de interes public local. În această situație, Municipalitatea a început demersurile pentru reabilitarea malurilor lacului, un proiect care completează reabilitarea și modernizarea Parcului Tăbăcărie, având ca scop revitalizarea spațiilor verzi și refacerea amfiteatrului“, au declarat reprezentanții Biroului de presă al Municipalității.

Caracteristicile Lacului Tăbăcărie

Lacul Tăbăcărie este un lac natural situat în Bazinul Hidrografic Litoral, având o geneză lagunară, cu o suprafață de aproximativ 99 hectare. Izolat de sursele naturale, lacul depinde de aportul de apă din Lacul Siutghiol, care se realizează prin Stăvilarul Siutghiol și canalul de legătură dintre Siutghiol și Tăbăcărie. Surplusul de apă este deversat în mare printr-un stăvilar situat în zona Pescărie.

În perioada 1978-1979, cuveta lacului a fost dragată, concomitent cu construirea malului de tip cheu (perete de beton vertical) de către autoritățile locale, pe baza unui proiect realizat de Institutul de Proiectări Județean Constanța. Din anii ’90 până în vara lui 2020, igienizarea și administrarea Lacului Tăbăcărie au fost gestionate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.

Distribuie acest articol