Lansările de carte care au îmbogățit cultura și literatura din Constanța

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Reflectarea asupra anului cultural 2024 în Constanța

Odată cu finalizarea anului 2024, este momentul potrivit pentru a analiza evenimentele culturale marcante care au avut loc în orașul Constanța. Un aspect deosebit de relevant sunt lansările de carte ce au avut loc pe parcursul anului trecut.

În 2024, aproape în fiecare lună, au fost prezentate lucrări noi care au stârnit interesul cititorilor. Aceste creații literare au fost semnate de autori renumiți, precum Aurelia Lăpușan, Valentin Ciorbea, Tasin Gemil, Radu Paraschivescu, Anaid Tavitian și Vartan Arachelian, care au contribuit la diversitatea peisajului literar local.

Evenimente editoriale notabile

Printre cele mai remarcabile evenimente editoriale din anul anterior, menționăm:

Martie

În luna mărțișorului, pe 7 martie, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța, istoricul Constantin Cheramidoglu a lansat volumul său intitulat „Arhive dobrogene”. Evenimentul a fost moderat de Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, și Corina-Mihaela Apostoleanu, șef serviciu la Biblioteca Județeană.

Constantin Cheramidoglu a subliniat importanța lucrării, menționând că materialele sunt relevante nu doar pentru istoricii, ci și pentru toți cercetătorii interesați. „Sper să mai urmeze astfel de lucrări”, a adăugat autorul.

Tot în martie, pe 21, Aurelia Lăpușan, originară din Constanța, a lansat volumul său „Flori de busuioc” tot la aceeași bibliotecă. Autoarea a explicat că lucrarea nu a fost scrisă cu patimă, ci mai degrabă pentru a se dărui sieși. „Este o carte pe care o iubesc. Inițial s-a numit Oglinzile dragostei”, a declarat ea.

Încheiem luna martie cu lansarea volumului „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)”, coordonat de prof. univ. dr. Ion I. Solcanu și publicat în 2022. Această lucrare cuprinde bibliografii, manifestări științifice și monumente comemorative și a fost realizată cu contribuția unor specialiști din diverse instituții academice.

Aprilie

În luna aprilie, la Biblioteca Județeană Constanța, Radu Paraschivescu a prezentat volumul său „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”, editat de Humanitas. Autorul a intrat într-un dialog cu Angelo Mitchievici, oferind detalii interesante despre conținutul cărții.

„Titlul este inspirat de un enunț inscripționat pe peretele unei închisori din străinătate, rostit de Anthony Hopkins studenților săi. Acțiunea romanului se desfășoară în Irlanda, în anul 1845”, a explicat Paraschivescu.

Aceste evenimente literare din 2024 au demonstrat bogăția culturală a orașului Constanța și au adus împreună comunitatea în jurul lecturii și al dialogului intelectual.

Lansările de carte din primăvara și toamna acestui an

Pe 11 mai, profesorul Tasin Gemil a avut ocazia să își prezinte volumul „Un tătar din România” la Biblioteca „I.N. Roman” din Medgidia, orașul său natal. Printre participanți s-au numărat E.S. Emre Yurdakul, consulul general al Turciei la Constanța, dr. Ernes Oberlander, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, și profesori de la Universitatea Ovidius și Institutul de Turcologie. Moderatorul evenimentului a fost profesorul de istorie Ekrem Gafar.

Tasin Gemil a afirmat: „Mulțumesc organizatorilor. Evenimentele la care mi-am lansat cărțile au fost întotdeauna bine organizate. De asemenea, mulțumesc doamnei Melia Iusuf pentru momentele artistice. Titlul cărții a fost conceput în 2006, înainte de publicarea celor două volume – Pe drumurile istoriei. Vă las să apreciați cartea. Colegii din alte țări îmi transmit aprecieri pentru lucrările mele științifice.”

Lansarea cărții „Călătorie pe drumul amintirilor”

Pe 8 iunie, înainte de ziua sa de naștere, teatrologul din Constanța, Anaid Tavitian, a lansat la Muzeul de Artă Constanța volumul „Călătorie pe drumul amintirilor”, în care evocă amintirile regretaților actori George Stancu și Dromihete Ghiman. Prezentarea volumului a fost realizată de dr. Corina Apostoleanu, jurnalista Steliana Bajdechi și Liviu Merdinian, președintele UAR – sucursala Constanța. Moderator a fost actorul Dan Cojocaru.

Anaid Tavitian a declarat: „Port întotdeauna în gând și suflet dorințe care, iată, se împlinesc. Bucuria este dublă de fiecare dată când am alături oameni minunați.”

Lansarea volumului „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”

Pe 20 septembrie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, s-a desfășurat lansarea volumului „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”, semnat de Cristian Cealera și Auris Luca. Acesta prezintă istoria unui oraș cu o vechime de 2.500 de ani, subliniind importanța cunoașterii detaliilor legate de clădirile care ne înconjoară.

Cristian Cealera a menționat: „Atunci când ne aflăm în această Sala Pictată, trebuie să ne amintim de Victor Ștefanescu, cel care a finalizat acest Palat Comunal.” Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, având sprijinul Asociației Dobrogea de Patrimoniu și al partenerilor locali.

Lansarea monografiei „Școala Copiilor de Marină”

Pe 3 octombrie, Adrian Ilie, directorul Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, a lansat monografia „Școala Copiilor de Marină. Începuturile învățământului mediu de marină în România”. Evenimentul a marcat 143 de ani de existență a învățământului liceal militar de marină.

Adrian Ilie a declarat: „Este o activitate de suflet a Colegiului nostru. Se împlinesc 143 de ani de la înființarea primei instituții de marină. Copiii de la Școala Copiilor de Marină aveau vârste fragede, între 12 și 15 ani, și învățau tainele marinei. Istoria acestei instituții este zbuciumată, iar în 1973, școala a fost mutată la Constanța, unde a realizat cele mai importante progrese.”

Pierderi de patrimoniu în urma unei decizii

Decizia recentă a dus la pierderea unor elemente importante ale patrimoniului. În 2018, s-au realizat progrese semnificative în recuperarea parțială a istoriei Liceului Militar Alexandru Ioan Cuza. Adrian Ilie a subliniat că în ultimii patru ani au fost obținute rezultate notabile în acest sens.

Conferința Profesorului Denis Deletant

În luna octombrie, profesorul româno-britanic Denis Deletant a susținut o conferință la Universitatea „Ovidius” din Constanța, având ca temă „Semnificația loviturii de stat de la 23 august 1944”. Cu această ocazie, a fost lansată și cartea „România 1916-1941. O istorie politică”, publicată de Editura Humanitas.

Profesorul Deletant a explicat că volumul a fost destinat publicului anglo-american și că a fost realizat în urma unei cercetări ce a început cu Primul Război Mondial și s-a oprit în 1941, întrucât scrisese anterior despre Ion Antonescu într-o altă lucrare.

Lansări de carte în decembrie

Seria de lansări de carte din 2024 s-a încheiat cu două volume semnate de constănțeanul de origine armeană Vartan Arachelian. Pe 14 decembrie, la Hotel Continental Forum, Arachelian a prezentat lucrările „Cutia Pandorei. Chestiunea armeană în arhivele diplomatice românești” și „Cadran – Blogul lui Vartan”. Acest eveniment editorial a fost sprijinit de Uniunea Armenilor din România, sucursala Constanța.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *