Lasatul Sec pentru Postul Crăciunului
Pe 14 noiembrie, începe Postul Crăciunului, cunoscut și sub denumirea de Postul Nașterii Domnului. Conform tradițiilor bisericești, lăsatul sec se face în seara acestei date, dar dacă 14 noiembrie cade într-o miercuri sau vineri, atunci se va lăsa sec cu o zi mai devreme. Acest post se desfășoară până pe 24 decembrie inclusiv.
Istoria și Practicile Postului
În primele secole de creștinism, modul de a posti varia considerabil; unii creștini postind doar șapte zile, iar alții șase săptămâni. De asemenea, unii adoptau un post mai aspru, în timp ce alții optau pentru o formă mai ușoară. Uniformizarea duratei postului a fost stabilită la Sinodul local din Constantinopol, care a avut loc în anul 1166, sub conducerea patriarhului Luca Chrysoverghi. La acest sinod, s-a decis ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile, începând de la 15 noiembrie.
Postul Nașterii Domnului a fost instituit în secolele IV-V, deci mai târziu decât Postul Paștelui. Acest post combină pocăința cu milostenia și faptele bune, având scopul de a ne pregăti sufletește pentru a-L primi pe Hristos. Prima mare sărbătoare din perioada Postului Crăciunului este Intrarea Maicii Domnului în biserică, sărbătorită pe 21 noiembrie, un moment semnificativ în care Maica Domnului intră în templul din Ierusalim pentru a deveni ea însăși un templu sau „biserică sfințită”.
Reguli Alimentare în Post
Conform Tipicului cel Mare al Sfântului Sava, regulile referitoare la consumul de pește în acest post sunt următoarele: în Postul Nașterii Domnului și în cel al Sfinților Apostoli, marțea și joia nu se consumă pește, ci doar ulei și vin. Luni, miercuri și vineri, nu se mănâncă nici ulei, nici vin, ci se postește până la ceasul al nouălea, consumându-se doar alimente uscate. În zilele de sâmbătă și duminică este permisă consumarea peștelui. Dacă un sfânt cade marți sau joi, iar acesta are o Doxologie mare, se poate consuma pește. De asemenea, dacă se întâmplă ca luni să fie o sărbătoare, se va putea mânca pește. În cazul în care un sfânt este pomenit miercuri sau vineri, se face dezlegare doar la ulei și vin, iar în anumite condiții se poate consuma pește. Dacă se sărbătorește un sfânt cu Priveghere în aceste zile, se permite consumul de ulei, vin și pește.
Semnificația Postului
Termenul „sec”, folosit în expresia „lăsatul secului”, este adesea interpretat ca fiind sinonim cu „uscat” sau „fără grăsime”. Totuși, esența acestui lăsat sec nu se referă doar la mâncare, ci la abandonarea lumii și a obiceiurilor mondenității. Scopul postului nu este regimul alimentar, ci îndreptarea duhovnicească. Este important să ne amintim că, chiar dacă respectăm regulile postului, nu avem voie să fim cuprinși de mânie, ură, invidie sau lăcomie.
În societatea contemporană, postul este adesea perceput greșit. Mulți consideră că postul este o formă de suferință impusă pentru păcatele lor. În realitate, pentru tradiția creștină, postul este văzut ca un mijloc de normalizare a naturii umane.
Reflecții asupra Postului și Daruirii
În societatea modernă, am adoptat diverse forme de post, adesea limitate la perioade scurte sau compromise. Fie că postim în prima sau ultima săptămână, fie că alegem să ne abținem pe rând sau să facem sacrificii timp de câteva zile înainte de Crăciun, uităm adesea esența acestui act spiritual. Postul ar trebui să implice o dăruire sinceră din partea noastră, renunțând la plăcerile și poftele personale pentru a ne apropia de o viață duhovnicească autentică.
Este important să ne amintim că orice efort pe care îl facem este valoros, însă nu ar trebui să ne mulțumim cu jumătăți de măsură. Am ajuns să credem că fericirea poate fi obținută doar prin ceea ce putem acumula sau primi de la ceilalți, o idee fundamental greșită. Cei care caută doar satisfacții personale pot experimenta plăceri temporare, dar nu vor atinge adevărata bucurie.
Pentru a cunoaște stările de lumină și împlinire spirituală, este necesară dăruirea. Asemenea lui Hristos, ne împlinim sufletul prin ceea ce oferim altora, nu prin ceea ce primim. În fața lui Hristos, adevărata măsură a valorii noastre spirituale este dată de cât de mult suntem dispuși să ne jertfim.