Legea „Nordis” este dezbătută în Senat. Măsuri suplimentare pentru protecția împotriva escrocheriilor imobiliare.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Propunerea legislativă pentru protejarea clienților dezvoltatorilor imobiliari

Un proiect de lege care vizează protecția clienților dezvoltatorilor imobiliari, prin deschiderea cărților funciare pentru unitățile individuale considerate bunuri viitoare, a fost inclus pe ordinea de zi a plenului Senatului, urmând a fi dezbătut și votat. Conform amendamentelor, dezvoltatorii sunt responsabili de finalizarea proiectelor imobiliare și pot promite vânzarea unităților individuale din cadrul condominiilor sau locuințelor viitoare doar după înregistrarea autorizației de construire în cartea funciară și deschiderea cărților funciare pentru aceste bunuri viitoare, conform Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996.

Promisiunile de vânzare și cumpărare pentru unitățile din condominiile viitoare trebuie să fie realizate în formă autentică, după notarea autorizației de construire și obținerea extrasului de Carte funciară pentru unitățile respective. Amendamentele incluse în raportul de admitere al Comisiilor juridică și de administrație stipulează că, prin înscrierea în cartea funciară a promisiunilor, se va elimina posibilitatea ca un dezvoltator să promită același apartament mai multor persoane.

De asemenea, avansul plătit de cumpărător va fi limitat la 15% din prețul total, după obținerea autorizației de construcție. Sumele achitate ca avans vor fi depuse într-un cont bancar deschis pe numele dezvoltatorului și pot fi utilizate exclusiv pentru dezvoltarea imobiliară. Procentul maxim pe care dezvoltatorul îl poate solicita ca avans este stabilit în funcție de stadiul lucrărilor: 15% la semnarea promisiunii, 25% la finalizarea structurii de rezistență și 25% la terminarea lucrărilor de instalații.

Responsabilitățile dezvoltatorilor imobiliari

Proiectul legislativ, inițiat de un grup de parlamentari majoritar de la PSD, mai prevede ca dezvoltatorii care folosesc banii clienților în alte scopuri să fie sancționați cu 1% din cifra de afaceri. Senatul este primul for legislativ sesizat în legătură cu această propunere, iar Camera Deputaților va avea rol decizional în acest proces.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *