Locuitorii din Constanța sunt chemați să participe la plantarea unei noi păduri urbane.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Plantare de arbori în Constanța

Primăria Constanța, în colaborare cu Asociația Act for Tomorrow, îi invită pe locuitorii orașului să participe la o nouă acțiune de plantare a pădurii urbane, ce va avea loc sâmbătă, 7 decembrie 2024. Această inițiativă este parte a programului strategic „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, care vizează regenerarea urbană prin plantarea de arbori și arbuști.

Acțiunea de plantare va continua eforturile din primăvara acestui an, când au fost deja inițiate lucrări în aceeași zonă de pe Bdul Aurel Vlaicu. Este vizată revitalizarea unei suprafețe de 1.500 mp, care va fi îmbogățită cu arbori și arbuști din opt specii, inclusiv tei, arțar, frasin, stejar roșu, liliac, gutui, lemn câinesc și lavandă.

Voluntarii sunt încurajați să se alăture, iar organizatorii vor asigura logistica necesară desfășurării evenimentului, inclusiv echipamentele de plantare și masa pentru participanți. Acest proiect beneficiază de suportul OMV Petrom, prin programul „România plantează pentru mâine”.

Realizări anterioare și planuri de viitor

În martie 2024, Asociația Act for Tomorrow a reușit să mobilizeze 370 de voluntari, care au plantat peste 16.000 de arbori, arbuști și puieți pe o suprafață de 8.500 mp la intrarea în municipiu. De atunci, echipa silvică a organizat șase lucrări de întreținere și nouă campanii de udare, asigurând astfel o dezvoltare sănătoasă a pădurii. A fost, de asemenea, instalat un sistem de irigații pentru a acoperi întreaga zonă plantată.

Crearea pădurilor urbane presupune plantarea unei diversități de arbori și arbuști autohtoni pe o suprafață restrânsă, lăsându-i să crească natural, fără intervenții majore. Aceasta contribuie la dezvoltarea biodiversității și ajută la absorbția unui volum mai mare de emisii de CO2 comparativ cu pădurile convenționale.

Importanța programului „Natura Urbană”

Programul „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” răspunde nevoii de reconectare a cetățenilor din mediul urban cu natura și de conștientizare a beneficiilor spațiilor verzi asupra bunăstării fizice și emoționale. Inițiativa de regenerare urbană este un pas esențial în îmbunătățirea calității vieții și în transformarea orașului într-un spațiu mai verde. De asemenea, oferă comunității constănțene oportunitatea de a se implica activ în protejarea și dezvoltarea mediului în care trăiesc.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *