Luna Sculptorilor Români, cel mai semnificativ eveniment dedicat sculpturii, cu participarea Muzeului de Artă Constanța prin 13 lucrări.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Luna Sculptorilor Români începe la Iași

Luna Sculptorilor Români, cel mai important eveniment dedicat sculpturii din România, va debuta la Iași pe 19 februarie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși. Muzeul de Artă Constanța va fi prezent la cea de-a 5-a ediție aniversară a acestui eveniment, expunând o serie de lucrări din patrimoniul său.

Proiecte expoziționale inedite

Pe parcursul unei luni, până pe 19 martie, vor avea loc o serie de expoziții de amploare, atât în diversitate, cât și în număr. Organizatorii au anunțat că acest eveniment va contribui semnificativ la dezvoltarea turismului cultural din Iași. Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii din Iași, a afirmat: „Pe 19 februarie dăm startul celei de-a cincea ediții a Lunii Sculptorilor Români. Sculpturi moderne și clasice vor împânzi orașul, iar fiecare ediție ne propunem să fim mai diversificați și mai apropiați de public. Sperăm să evităm incidentele din anii anteriori, precum cel cu sculptura ‘Hidra’.”

Oferte artistice variate

Curatorul evenimentului, Vladen Babcinețchi, a menționat că vor fi vernisate peste 250 de sculpturi în cadrul a 35 de expoziții personale și colective, dintre care 53 de opere vor fi expuse temporar în spațiul public. Vor putea fi admirate lucrări de artiști precum Ion Jalea, Boris Caragea, Richard Hette, Marcel Guguianu, Paul Neagu, Teodor Hrib, Ion Mândrescu, Mircea Roman și Neculai Păduraru. De asemenea, Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni, Republica Moldova, va aduce troițe românești din secolele XVIII – XIX.

Invitat special și expoziții dedicate

Invitatul ediției din 2025 este maestrul Aurel Vlad, care va avea o expoziție personală la CIAC Baia Turcească și va expune și lucrări în spațiul public. Expoziții speciale vor fi organizate în diverse locații, inclusiv Galeriile UAPR Iași, Arcada Central Art Space, Grădina Palas și Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Contribuția Muzeului de Artă Constanța

Muzeul de Artă Constanța va aduce la Iași 13 lucrări semnate de renumiți sculptori români, printre care Ion Jalea, Dimitriu Bârlad, Boris Caragea, Ion Pârvan, Alexandru Călinescu, Leonard Răchită, Aurel Contraș și Richard Hette. Aceste lucrări fac parte din proiectul „Muzeul din depozit”, aflat la cea de-a zecea ediție, care vizează valorificarea fondului de lucrări care nu pot fi expuse în mod constant din cauza lipsei de spațiu. Expozițiile temporare oferă iubitorilor de artă ocazia de a aprecia lucrări care altfel ar rămâne în depozit.

Vernisajul expoziției „Orizonturi postbelice” la Muzeul Unirii din Iași

Astăzi, la ora 15.00, Muzeul Unirii din Iași va găzdui vernisajul expoziției intitulate „Orizonturi postbelice”. Această expoziție este parte integrantă a proiectului „Muzeul din depozit”, derulat de o instituție din Constanța.

Expoziția este curatoriată de Maria Bilașevschi și Lelia Rus-Pîrvan, aducând în prim-plan lucrări relevante pentru perioada postbelică.

Evenimentul Luna Sculptorilor Români

În cadrul acestui eveniment, vor fi expuse 13 lucrări de sculptură, evidențiind contribuțiile artistice importante din România.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *