Mama unui copil cu autism din Cernavodă susține că elevii mai mari îl hărțuiesc și că nu se iau măsuri, așa că a făcut plângere la Poliție.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Incident de bullying la o școală din Cernavodă

O mamă din Cernavodă a relatat că fiul ei, un băiat de 13 ani, elev în clasa a VI-a la Școala nr. 3, ar fi căzut victimă bullying-ului din partea colegilor mai mari, în special a elevilor din clasa a VIII-a. Potrivit mamei, băiatul, care suferă de o tulburare de spectru autist, nu a creat probleme până acum. Totul a culminat pe 8 octombrie, când, susține aceasta, mai mulți elevi l-au încuiat în baie și l-au speriat. Mama a depus plângeri atât la conducerea școlii, cât și la Inspectoratul Școlar și Poliție.

Despre băiat și provocările sale

Băiatul a fost diagnosticat cu o tulburare de spectru autist și beneficiază de terapie încă din copilărie. Deși este considerat înalt funcțional, el întâmpină dificultăți în interacțiunile sociale, având probleme în a înțelege glumele sau ironiile. Cu toate acestea, el are rezultate excelente la școală, cu medii de 9 și 10, având o medie generală de 9,75. De asemenea, este încadrat în grad de handicap cu însoțitor, rol pe care mama sa îl îndeplinește. Deși la început a stat cu el la școală, la sugestia psihologului a decis să-l lase să devină mai independent.

Detalii despre incidentul din baie

Conform mamei, băiatul are o colegă de bancă cu care se înțelege bine, însă elevii din clasa a VIII-a, care au ora de curs pe același palier, îl hărțuiesc. Pe 8 octombrie, mama a aflat că băiatul a fost ținut în baie de cinci colegi mai mari, care l-au speriat, spunându-i că nu are voie să iasă. Deși inițial nu i-a spus nimic, băiatul a povestit incidentul colegei sale, iar mama a fost informată ulterior. Aceasta a mers la școală și a depus o plângere la director, obținând și numele elevilor implicați.

Răspunsul școlii

În urma sesizării, conducerea școlii a revizuit imaginile de la camerele de supraveghere, însă nu au găsit dovezi ale violențelor fizice asupra băiatului. În răspunsul oficial, școala a precizat că nu au fost observate comportamente violente înregistrate în intervalul orar menționat. De asemenea, au recomandat ca elevul să evite interacțiunile cu colegii implicați în incident, în cazul în care comunicarea nu este eficientă.

Acțiuni ulterioare

În continuare, mama a decis să depună o nouă sesizare pentru a solicita verificarea imaginilor și în timpul celei de-a doua pauze, în speranța de a obține mai multe informații despre incident.

Incident în școală: înregistrările video sunt indisponibile

La data de 25 octombrie 2024, s-a constatat că nu mai sunt accesibile înregistrările video din ziua de 8 octombrie 2024. În urma acestui fapt, am solicitat echipei de mentenanță să efectueze o verificare și să remedieze problemele echipamentului sistemului de monitorizare video. Concluzia echipei tehnice a fost că înregistrările anterioare datei de 23 octombrie 2024 nu au fost recuperate.

„După ce am insistat pentru o nouă verificare, am avut surpriza să aflu că sistemul de camere a suferit o defecțiune, iar înregistrările nu mai sunt disponibile. Am depus două plângeri la director, la interval de două săptămâni. De asemenea, am fost la Poliție pe 24 octombrie, unde am făcut o petiție. Cazul a fost repartizat unei polițiste de proximitate, care nu a audiat toți copiii implicați. Am depus și o sesizare la Inspectoratul Școlar, dar nu s-a luat nicio măsură, nu s-a aplicat măcar o medie scăzută la purtare. Acesta este un act de bullying, iar situația nu este normală. Am înțeles că conducerea școlii nu a luat nicio măsură, deoarece eu am fost cea care a solicitat intervenția Poliției în școală. Ce legătură are aceasta cu situația?” a declarat mama elevului implicat.

Inspectorul școlar general din Constanța a precizat că astfel de cazuri, în funcție de gravitate, sunt gestionate la nivelul școlii. Dacă situația este mai serioasă, se implică și Poliția, precum și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

„Am solicitat unității de învățământ să ne comunice ce măsuri vor fi adoptate. Vom monitoriza situația prin intermediul inspectorilor de sector,” a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Conform informațiilor disponibile, elevii au declarat că nu l-au ținut pe colegul lor închis în toaletă, ci, din contră, acesta ar fi intrat cu umărul într-un alt elev din clasa a VIII-a, ceea ce ar fi dus la un conflict verbal.

„Referitor la aspectele sesizate, la nivelul Poliției Orașului Cernavodă, la data de 24 octombrie 2024, a fost înregistrată o petiție. Polițiștii continuă verificările pentru a stabili toate circumstanțele incidentului, urmând a fi luate măsurile legale necesare,” au declarat reprezentanții IPJ Constanța.

Etichete:
Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *