MApN a anunțat un proiect de lege ce autorizează doborârea dronelor care pătrund în spațiul național.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Proiect de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional

Ministerul Apărării Naţionale a lansat, luni, în dezbatere publică, un proiect de lege destinat controlului utilizării spaţiului aerian naţional. Conform acestui proiect, dronele care pătrund ilegal pe teritoriul României vor putea fi doborâte.

Reguli de intervenţie pentru dronele ilegale

Proiectul stipulează că orice vehicul aerian care intră în spaţiul aerian naţional poate fi distrus prin intermediul mijloacelor de apărare aeriană, inclusiv cele de la sol, naţionale sau aliate. De asemenea, forţele aeriene ale statelor partenere pot participa la aceste operaţiuni, conform tratatelor de apărare colectivă la care România este parte sau în baza acordurilor bilaterale de securitate.

Măsuri împotriva aeronavelor cu pilot

În cazul aeronavelor cu pilot care utilizează neautorizat spaţiul aerian naţional, pot fi aplicate următoarele măsuri:

  • Stabilirea poziţiei aeronavei, a legăturii radio şi a identităţii acesteia;
  • Transmiterea de informaţii şi dispoziţii către pilotul aeronavei pentru utilizarea autorizată a spaţiului aerian;
  • Interceptarea aeronavei care continuă să zboare neautorizat;
  • Executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare;
  • Executarea focului de distrugere de către aeronavele interceptoare;
  • Executarea focului de distrugere de către mijloacele de apărare aeriană de la sol.

Intervenţii asupra dronelor ilegale

Dronele care traversează ilegal frontiera României şi operează fără autorizare pot fi distruse, neutralizate sau zborul lor poate fi preluat sub control. Aceste măsuri vor fi aplicate în funcţie de nivelul ameninţării, respectând dreptul internaţional aplicabil, având în vedere priorităţile de protejare a vieţii umane. Distrugerea dronelor fără pilot este considerată ultima soluţie.

Decizii în caz de atac

În cazul unui atac asupra unei aeronave interceptoare de către o aeronavă militară străină, decizia de a deschide focul de distrugere revine pilotului aeronavei interceptoare sau liderului formaţiei de interceptare. Dacă se pierd comunicaţiile cu serviciile de supraveghere, iar aeronava străină continuă să utilizeze neautorizat spaţiul aerian naţional, pilotul sau liderul formaţiei va decide asupra măsurilor de atac.

Decizii de doborâre

Decizia de a ordona doborârea dronelor este rezervată persoanelor cu drept de decizie, stabilite prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Măsurile pentru forţele care acţionează în cadrul Sistemului Integrat de Apărare Aeriană şi Antirachetă NATO vor fi dispuse de persoanele autorizate conform documentelor de planificare NATO.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *