Marcel Ciolacu: România nu se confruntă cu nicio problemă legată de securitatea alimentară

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 234

0:00 Declarații ale Premierului Marcel Ciolacu privind securitatea alimentară a României Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, că în prezent România nu se confruntă cu probleme legate de securitatea alimentară, menționând, printre altele, investițiile realizate în ultimul an în sistemele de irigații. Ciolacu subliniază importanța continuării acestor investiții pentru a extinde suprafața agricolă irigată. Vizita […]

0:00

Declarații ale Premierului Marcel Ciolacu privind securitatea alimentară a României

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, că în prezent România nu se confruntă cu probleme legate de securitatea alimentară, menționând, printre altele, investițiile realizate în ultimul an în sistemele de irigații. Ciolacu subliniază importanța continuării acestor investiții pentru a extinde suprafața agricolă irigată.

Vizita la sistemul de irigații SPA Nămoloasa

Premierul a făcut aceste declarații la finalul vizitei efectuate la sistemul de irigații SPA Nămoloasa, alături de ministrul Agriculturii, Florin Barbu. El a recunoscut că România se confruntă cu o secetă severă, afectând aproximativ două milioane de hectare, în special în regiunile de sud și est.

„Am avut o discuție preliminară cu ministrul Finanțelor și cu ministrul Agriculturii. Cei doi miniștri vor analiza prioritățile din bugetul Ministerului Agriculturii, care, este important de menționat, are cel mai mare buget postdecembrist. Până acum, plățile directe din bugetul de stat s-au dublat, iar cu ajutoarele pentru calamități și pentru cele două milioane de hectare, aproape că vom tripla suma alocată”, a declarat Ciolacu.

Capacitatea sistemului de irigații în creștere

Premierul a evidențiat faptul că, față de anul anterior, capacitatea sistemului de irigații a crescut datorită investițiilor. El a explicat că zonele calamitate au nevoie de investiții continue, menționând că România are o capacitate de irigare de 2,7 milioane de hectare dintr-un total de aproximativ 7 milioane. De asemenea, a subliniat progresul realizat, trecând de la irigații pe 750.000 de hectare anul trecut la 1,6 milioane de hectare în prezent.

„Din cei aproximativ 4.000 de kilometri de canal irigabil, am reabilitat 2.600, iar acum căutăm soluții pentru extinderea sistemului, deoarece acesta este limitat la 2,7 milioane de hectare”, a adăugat Ciolacu.

Fonduri pentru investiții și criticile la adresa PNRR

Premierul a subliniat că alocarea fondurilor pentru investiții în irigații este esențială pentru asigurarea securității alimentare a României. „Am ajuns la un consens cu ministrul Agriculturii pentru a aloca resurse financiare și a menține acest ritm de investiții. România nu se află în pericol în ceea ce privește securitatea alimentară, iar unul dintre obiectivele noastre a fost deja atins”, a afirmat el.

În acest context, Ciolacu a criticat decizia de a elimina sumele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care erau destinate dezvoltării sistemelor de irigații. „Ar fi fost extrem de benefic să avem alocări de cel puțin 3 miliarde de euro în PNRR. Vom propune Ministerului Finanțelor să realizăm investiții multianuale pentru a extinde hectarele irigate în alte regiuni”, a concluzionat premierul.

Impactul secetei asupra agriculturii românești

Recent, premierul a discutat despre efectele devastatoare ale secetei, subliniind că aceste calamități au afectat în principal regiunile sudice și estice ale țării. Multe suprafețe agricole au fost grav lovite, iar numeroși fermieri nu au reușit să aibă o recoltă bună în ultimii trei ani.

Acțiuni diferențiate în funcție de gravitatea afectării

În ceea ce privește zonele agricole afectate de secetă, premierul a declarat că măsurile de intervenție vor fi adaptate în funcție de gradul de afectare al fiecărei regiuni. De exemplu, la Timișoara, s-au recoltat aproape 9 tone de grâu, în timp ce în alte zone, precum Brăila, recoltele au variat între 6-7 tone și chiar 1,2 tone. Aceste date vor ghida autoritățile în aplicarea unor soluții specifice pentru fiecare caz în parte, pentru a sprijini fermierii cu adevărat afectați.

Distribuie acest articol