Marian Ilie, diplomat și scriitor, sărbătorește o aniversare importantă!

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Marian Ilie împlinește 75 de ani

Pe 12 ianuarie 2025, Marian Ilie va sărbători împlinirea vârstei de 75 de ani. Născut în satul Gulianca, comuna Salcia Tudor, județul Brăila, în anul 1950, Marian Ilie a avut o carieră remarcabilă în cadrul Ministerului Apărării Naționale, concentrându-se pe diplomația militară.

După ce a absolvit Liceul „Nicolae Bălcescu” din Brăila în 1969, a continuat să studieze la Universitatea București, unde a obținut diploma în 1973 la Facultatea de Limbi Străine, specializându-se în limbă și literatură turcă. În 1985, a finalizat un curs postacademic de management al informației.

Cariera lui Marian Ilie în Ministerul Apărării Naționale s-a desfășurat în principal în Secția Legături Militare Externe din cadrul Direcției Informații a Statului Major General. După un mandat ca atașat al Apărării la Ankara, s-a retras la cerere, continuându-și activitatea în domeniul consultanței și ghidului de turism.

Activitatea literară

Marian Ilie a debutat în lumea literară în 1972, publicând poezii în revista Amfiteatru. De asemenea, în 1986, a fost inclus în planul Editurii Militare cu volumul „Contopit cu Țara”, însă debutul său editorial a avut loc abia în 2007, cu volumul de versuri „Dreaptă dragostea mea Mellactonia”, apărut la Editura SemnE din București.

În 2018, a selectat și tradus antologia bilingvă „Din universul poeziei române actuale”, publicată în Turcia sub titlul „Şiir Evreni/ Universul poeziei”. Marian Ilie a colaborat cu Mircea Lungu și Victoria Milescu pentru a publica antologia „Simplitatea risipirii” în 2015.

De-a lungul carierei sale, numele său a apărut în numeroase reviste literare atât în țară, cât și în străinătate, inclusiv în publicații precum Amfiteatru, Contemporanul, Tomis și multe altele.

Volume publicate

Marian Ilie a semnat mai multe volume de poezie, printre care: „A doua Scrisoarea III” (2010), „Cântece din prepeleac” (2011), „Lampa mea cu gânduri mov” (2012), „Chemările necuprinsului” (2013), „Cuvintele, ah, cuvintele!” (2015), „Dalgalarin huznu” (2017), „Descântece de mellactonie” (2019) și „Concert pentru mine și pădure” (2021).

Activitatea sa literară și profesională îl recomandă pe Marian Ilie ca o figură importantă în cultura română, având un impact semnificativ în domeniile în care a activat.

Premii și Distincții oferite lui Marian Ilie

De-a lungul carierei sale literare, Marian Ilie a fost onorat cu numeroase premii importante, recunoscându-i-se contribuția semnificativă în domeniul poeziei. Printre cele mai notabile distincții se numără:

  • Premiul special “Dragoş Vrânceanu” la Concursul Naţional de Poezie “Radu Cârneci”, București, în 2021.
  • Premiul special „Ionel Fernic” la Festivalul Crizantema de Aur, Târgu Jiu, ediția 2021, pentru romanța „Pe tine nu te mai aștept”, pe versurile sale.
  • Premiul „Dumitru Crăciun” pentru traduceri (din poetul turc Fazil Hüsnü Dağlarca) la Festivalul Internațional de Creație Literară „Titel Constantinescu”, Râmnicu Sărat, ediția 2013.
  • Premiul „Slam Râmnic” pentru publicarea volumului de versuri „Cântece din Prepeleac” la Festivalul Internațional de Creație Literară „Titel Constantinescu”, Râmnicu Sărat, în 2012.
  • Premiul I pentru grupajul de poezii „Aud America” la concursul național de poezie patriotică „Carmen Patriae”, Brașov, în 2009.
  • Premiul SLAST pentru grupajul de poezii „Caii de lemn de foc” la Festivalul-concurs „Nicolae Bălcescu”, Râmnicu Vâlcea, în 1983.
  • Premiul IV în etapa pe țară a Festivalului Național „Cântarea României”, în 1983.
  • Premiul de popularitate la Festivalul de Creație Literară „Ancora de aur”, Constanța, în 1980.

Contribuția literară a lui Marian Ilie

Aceste premii reflectă nu doar talentul său literar, ci și angajamentul față de promovarea poeziei și a culturii românești. Marian Ilie continuă să inspire și să influențeze generații de cititori și scriitori prin opera sa diversă și profundă.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *