Marinarii români de pe fregata „Regele Ferdinand” sunt implicați în operațiunea NATO „Sea Guardian”.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Fregata „Regele Ferdinand” în cadrul Operației NATO „Sea Guardian”

Fregata „Regele Ferdinand” a plecat duminică, 10 noiembrie, din portul Souda, Grecia, îndreptându-se spre Catania, Italia, pentru a se alătura grupării navale a Operației NATO „Sea Guardian”. Aceasta se integrează alături de fregata 592 „Margottini” a Forțelor Navale Italiene și nava purtătoare de rachete 42 „Dubrovnik” a Forțelor Navale Croate.

Conform unui comunicat al Forțelor Navale Române, în scopul asigurării unei cooperări eficiente și a interoperabilității, pe parcursul deplasării către zonele de responsabilitate, navele au desfășurat un exercițiu de tip PASSEX. Acesta a inclus manevre și evoluții de diferite complexități.

Exerciții de interdicție maritimă

Un aspect central al antrenamentului a fost modulul de instruire dedicat operațiunilor de interdicție maritimă, realizat la bordul navei comandant, de către grupa de boarding a fregatei „Regele Ferdinand” și militari din detașamentul Forțelor pentru Operații Speciale. Exercițiul a avut loc înainte de operațiunile de monitorizare a traficului maritim, având ca scop familiarizarea echipajului cu situația maritimă din zona de responsabilitate, sporind astfel capacitatea de reacție în misiunile de asigurare a securității maritime și combatere a terorismului pe mare.

Pentru prima dată, grupa de boarding a fregatei „Regele Ferdinand” a efectuat o acțiune reală la bordul unei nave civile, promovând astfel Operația „Sea Guardian” și valorile Alianței Nord-Atlantice. Activitatea s-a desfășurat în condiții de siguranță, validând procedurile exersate în cadrul cursurilor oferite de centrul NATO de pregătire în domeniul Interdicției Maritime.

Misiuni și instruire la bord

Elicopterul IAR-330 Puma Naval, aflat la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, a participat la misiuni de interogare a navelor din zona de responsabilitate, desfășurând trageri cu mitraliera și antrenamente comune cu militarii din detașamentul Forțelor pentru Operații Speciale. S-au realizat, de asemenea, exerciții de inserție prin metoda FAST ROPE și trageri specifice cu armamentul individual al militarilor FOS.

Activitățile de la bord au fost coordonate de căpitan-comandor Lavinia Măxineanu. La plecarea din țară, echipa de comandă a stabilit obiective prioritare, axate pe siguranța echipajului și a navei. Acestea au fost atinse prin exerciții zilnice, cu suportul echipei medicale, antrenamente pentru echipa de comandă și ofițerii de cart, inclusiv exerciții de salvare pe mare.

Integrarea echipajului și evaluarea misiunilor

O altă prioritate a fost formarea și instruirea echipajului, cu scopul de a integra noii membri. Au fost organizate ateliere de cunoaștere în domeniul vitalității, primului ajutor, utilizării echipamentelor de salvare și tehnicilor de supraviețuire pe mare. După zece zile de misiuni, echipajul a demonstrat profesionalism și dorință de a se perfecționa, îndeplinind cu succes obiectivele stabilite.

Fregata „Regele Ferdinand” va efectua o escală în portul Catania în perioada 23-24 noiembrie, pentru refacerea capacității de luptă a navei și pentru a permite membrilor echipajului să își exercite dreptul de vot.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *