Expoziția „Mărțișoarele Societăților de Caritate din perioada Regalității (1910-1945)” la Muzeul de Artă Populară Constanța
Între 25 februarie și 15 martie 2025, Muzeul de Artă Populară Constanța va găzdui o expoziție temporară dedicată mărțișoarelor realizate de societățile de caritate din perioada regalității, între anii 1910 și 1945. Această expoziție este organizată cu sprijinul colecționarului Georgian Anghel.
Potrivit muzeului, expoziția aduce împreună mărțișoare provenind de la importante organizații filantropice ale vremii, precum Societatea „Principele Mircea”, Organizația Internațională de Cruce Roșie și Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române, care continuă să activeze și în prezent, menținându-și caracterul caritabil. Mărțișoarele sunt fabricate dintr-o varietate de materiale, inclusiv alamă, alamă aurită, alamă argintată, alamă emailată, bronz și cupru.
Fondurile obținute din vânzarea acestor mărțișoare, cunoscute ca „bijuterii” vestitoare ale primăverii, erau destinate sprijinirii copiilor orfani și a celor nevoiași.
Cel mai vechi mărțișor expus are forma unei cruci și a fost creat în 1910 de Robert Fessler, gravor al Casei Regale. De asemenea, sunt prezentate lucrări ale altor gravori renumiți din acea perioadă, cum ar fi Theodor Radivon, care avea ateliere atât în București, cât și în Brașov, și gravorul Saraga din Iași, cunoscut pentru „Mărțișorul Dezrobirii 1918”.
În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea vedea și Proiectul de Statut al Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române din 1909, Statutul din 1910, precum și Darea de Seamă din 1911.
Vernisajul expoziției „Mărțișoarele Societăților de Caritate din perioada Regalității (1910-1945)” este programat pentru joi, 27 februarie, începând cu ora 16.00.