Medicii din Iași trag un semnal de alarmă cu privire la accidentele cauzate de petarde
Medicii de la Spitalul pentru copii „Sfânta Maria” din Iași sunt profund îngrijorați de numărul crescut de copii care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) ca urmare a rănilor cauzate de petarde. Cel mai tânăr pacient avea doar 7 ani. Aceștia solicită autorităților să interzică vânzarea acestor produse periculoase.
Într-o conferință de presă desfășurată marți, purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Cătălina Ionescu, a anunțat că, în perioada 24 decembrie 2024, UPU a înregistrat 30 de pacienți cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, care prezentau răni sau arsuri provocate de explozia petardelor. Majoritatea leziunilor au fost de tip arsuri, dar au fost și afectări la nivelul mușchilor și oaselor. De regulă, pacienții aveau leziuni la nivelul mâinilor, unele dintre acestea fiind asociate cu leziuni cranio-faciale. Aproape jumătate dintre acești copii au suferit leziuni mutilante la nivelul membrelor superioare, iar unii au rămas fără degete sau cu țesut muscular și osos distrus.
Dr. Ionescu a subliniat că cel mai frecvent, victimele sunt copii cu vârste de peste 11 ani, însă au fost și cazuri de 7 și 8 ani. Aceasta a menționat că mediatizarea acestor incidente nu este suficientă, fiind necesare acțiuni concrete din partea poliției și a autorităților politice pentru a interzice comercializarea petardelor.
„Toți colegii sunt de acord că, deși prezentăm aceste situații în presă, măsurile drastice trebuie să fie adoptate, iar comercializarea petardelor trebuie interzisă”, a declarat dr. Cătălina Ionescu. Ea a adăugat că spitalul a încercat să informeze publicul despre riscurile asociate utilizării petardelor, dar cazurile grave au continuat să apară. În plus, a anunțat că instituția va adresa o solicitare către autoritățile competente pentru a lua măsuri proactive.
Medicii sunt îngrijorați că, până la Crăciunul viitor, problemele legate de utilizarea petardelor vor fi uitate, motiv pentru care vor continua să facă demersuri pentru a preveni astfel de incidente. Dr. Ionescu a subliniat importanța educației atât pentru copii, cât și pentru părinți, menționând că, deși educația este crucială, nu este suficientă pentru a preveni accidentele.
„Educația este esențială, dar trebuie să ne îndreptăm spre interzicerea efectivă a comercializării acestor produse. Este nevoie de acțiuni din partea mai multor instituții, inclusiv a noastră, a poliției și a autorităților politice. Numărul cazurilor rămâne constant în fiecare an, iar în acest an am văzut cazuri mai severe comparativ cu anul trecut”, a concluzionat dr. Cătălina Ionescu.
Accidentele cauzate de petarde în rândul copiilor
Recent, un număr semnificativ de copii au fost internați la Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria” din cauza rănilor provocate de utilizarea necorespunzătoare a petardelor. Dr. Ionescu a explicat că unii dintre aceștia au suferit leziuni severe, în timp ce alții au experimentat situații periculoase prin introducerea petardelor în diferite recipiente. Potrivit medicului, unii copii au încercat să folosească tuburi pentru a sufle în acestea, ceea ce a dus la accidente nefericite.
Aceste incidente subliniază necesitatea unei educații mai bune cu privire la utilizarea în siguranță a articolelor pirotehnice, în special în rândul celor tineri. Este esențial ca părinții să supravegheze activitățile copiilor și să le explice pericolele asociate cu manipularea petardelor.