Menținerea schemei de compensare-plafonare și după 1 aprilie 2025, conform analizei Ministerului Energiei.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Decizii viitoare privind schema de compensare-plafonare a energiei

Unul dintre scenariile de lucru analizate de Ministerul Energiei este menținerea schemei de compensare-plafonare și după 1 aprilie 2025. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că o decizie finală va fi luată până pe 1 februarie.

„Considerăm că avem argumente solide pentru a ne menține în situația actuală a proiectului de buget, similar cu cel adoptat anul trecut. Ministerul Energiei a primit un miliard de lei, iar Ministerul Muncii cam tot atât, ceea ce ar oferi un anumit sprijin furnizorilor”, a explicat Burduja. El a subliniat importanța acestei măsuri, având în vedere contextul regional complicat și creșterile de preț la gaz pe piața internațională. De asemenea, a accentuat necesitatea de a proteja clienții finali.

„Decizia va fi luată la sfârșitul lunii ianuarie, când ne vom reuni în cadrul Comitetului interministerial pentru a evalua cea mai bună opțiune. Avem în vedere păstrarea schemei actuale, o mai bună direcționare a sprijinului pentru consumatorii vulnerabili sau optimizarea schemei existente. Aceasta ar putea implica renunțarea la un prag sau ajustarea altuia”, a adăugat ministrul.

Plăți efectuate și datoriile către furnizori

Ministrul Burduja a menționat că, până în prezent, Ministerul Energiei a efectuat plăți către furnizori în valoare de 17 miliarde de lei, în timp ce Ministerul Muncii a plătit aproximativ 10 miliarde de lei. „Noi compensăm clienții non-casnici, iar Ministerul Muncii se ocupă de clienții casnici. Datoriile actuale către furnizori sunt semnificativ mai mici comparativ cu trecutul, având în vedere că Ministerul Energiei are acum 165 de milioane de lei în datorii”, a explicat el.

Burduja a subliniat că există multe cereri în validare la ANRE și că Ministerul lucrează îndeaproape cu Autoritatea pentru a găsi soluții rapide. „Este esențial să evităm situațiile în care furnizorii nu pot plăti distribuitorii, ceea ce ar putea duce la probleme în lanț, inclusiv la transferul clienților în rândul Furnizorilor de Ultimă Instanță”, a afirmat el, asigurând că se va face tot posibilul pentru a preveni un astfel de scenariu.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *