„Meșteșuguri tradiționale – aspecte utile și decorative”, eveniment organizat la Muzeul de Artă Populară din Constanța.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 201

Sursa foto:

0:00

Muzeul de Artă Populară Constanța găzduiește evenimentul „Meșteșuguri tradiționale – utilitar și decorativ”

Între 6 și 8 septembrie, Muzeul de Artă Populară din Constanța va organiza manifestarea intitulată „Meșteșuguri tradiționale – utilitar și decorativ”. Acest eveniment va evidenția continuitatea și evoluția meșteșugurilor tradiționale, incluzând activități precum prelucrarea lemnului, olăritul, țesutul, confecționarea pieselor de port și a podoabelor tradiționale, realizarea jucăriilor și încondeierea ouălor.

Meșteșugari renumiți vor participa la eveniment

La manifestare, meșterul Vasile Moldoveanu din Moreni, județul Dâmbovița, va expune lucrări de prelucrare artistică a lemnului, inclusiv cruci de mână, pristolnice, icoane pictate pe sticlă, lăzi de zestre în miniatură și blidare. De asemenea, Vasile Botezatu din Constanța va aduce sărărițe și piese de mobilier tradițional din lemn, cum ar fi scaune și lăzi de zestre.

Iulia Goran, cunoscută creatoare de ii din Breaza, Prahova, va prezenta ii lucrate manual cu motive decorative tradiționale, alături de alte articole de port. Dan Ciuncanu din Peștișani, județul Gorj, va veni împreună cu soția sa, Irina, pentru a arăta piese de port dimie „schilerești”, dar și ii, fote, vâlnice, catrințe și brâie. Soții Nicoleta și Mihai Ionici din București vor aduce păpuși din materiale textile și jucării din lemn, evocând farmecul copilăriei.

Meșteșugul olăritului va fi reprezentat de Adriana Bledea, cunoscută și sub numele de Nana, dintr-o veche familie de olari din Baia Mare. De asemenea, arta încondeierii ouălor cu simboluri tradiționale va fi ilustrată de Fevronia Ciortan din Constanța.

Participanți din diverse colțuri ale țării

Evenimentul va mai include contribuțiile constănțencelor Doina Misian (linguri pictate, icoane pe sticlă), Laura Macri (icoane pe sticlă), Daniela Dimancea (piese de port popular, podoabe din mărgele), Dorina Baias (piese de port, podoabe și broderii), Manuela Hule (accesorii din lână împâslită), Carmen Moraru (broderii), Epșen Memet (podoabe) și Elena Hariton (piese de port pentru copii, jucării croșetate).

Demonstrații și interacțiune cu vizitatorii

Meșterii populari vor fi prezenți pe platoul din fața muzeului între orele 10:00 și 20:00, unde vor desfășura demonstrații de lucru și vor oferi explicații celor interesați despre procesul de realizare a obiectelor expuse.

Distribuie acest articol