Ministrul Agriculturii solicită oprirea importurilor de ouă și pui din Ucraina.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Intervenția Ministrului Agriculturii în Fața Revoltei Fermierilor

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a luat măsuri de urgență pentru a interzice importurile din est, ca urmare a protestelor masive din rândul fermierilor români. Aceștia se confruntă cu riscul falimentului din cauza prețurilor extrem de mici ale alimentelor importate din Ucraina, în special a ouălor și cărnii de pui.

Prețurile de Import Îngrijorează Producătorii Români

Fermierii susțin că nu pot concura cu prețurile reduse ale produselor ucrainene, un exemplu fiind ouăle care ajung să se vândă cu doar 55 de bani. Această situație a generat o panică în rândul consumatorilor, care s-au filmat în supermarketuri, surprinzând rafturile goale și prețurile foarte mici ale produselor de import.

Impactul Asupra Vânzărilor Locale

Producătorii de ouă și carne de pui din România se confruntă cu o scădere dramatică a vânzărilor. În timp ce un ou importat din Ucraina costă între 55 și 58 de bani, ouăle românești ajung să fie vândute chiar și cu 1,50 lei fiecare. Situația este similară și pentru carnea de pui, unde un pui importat din Ucraina costă, în medie, puțin peste 3 euro, comparativ cu 7 euro pentru cel european.

Solicitări din Partea Țărilor Vecine

De asemenea, vecinii bulgari sunt îngrijorați de această situație și au solicitat ajutoare de la stat, precum și suspendarea importurilor la nivel european. Calitatea produselor importate din Ucraina este, de asemenea, un subiect de controversă, fermierii și specialiștii exprimându-și îngrijorarea cu privire la aceasta.

Măsuri Propuse de Ministrul Agriculturii

Florin Barbu a declarat că a solicitat Comisiei Europene să interzică aceste importuri, subliniind că România are autosuficiență de 100% în ceea ce privește puii și ouăle. El a menționat că, în cazul unui răspuns întârziat din partea Comisiei Europene, ar putea fi inclusă suspendarea importurilor de ouă și pui în ordonanța care interzice importul de cereale și zahăr din Ucraina. De asemenea, a propus ca importurile să fie reglementate prin licențe, asigurându-se că produsele respectă standardele de calitate necesare.

Ministrul a adăugat că cererea pentru importurile de pui și ouă a scăzut cu 30% în ultimele luni, în contextul acestor preocupări.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *