Decizia de desființare a ANL contestată de sindicate
Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) este vizată de o decizie politică contestată, justificată sub pretextul unei „restructurări eficiente”, conform unei declarații a Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA). Sindicaliștii afirmă că reorganizarea propusă de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, nu are suport juridic sau financiar adecvat.
FNSA a subliniat că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației anunță desființarea ANL fără a organiza o consultare reală, fără transparență și fără justificări sau analize adecvate. Comunicatul mai menționează că ANL nu reprezintă o povară pentru bugetul de stat.
Reducerea posturilor și desființarea instituțiilor subordonate
Pe de altă parte, ministrul Cseke Attila a anunțat o reducere semnificativă a personalului, cu peste 500 de posturi eliminat, inclusiv din conducere. Două instituții subordonate, ANL și Institutul Național de Administrație (INA), vor fi desființate, iar atribuțiile acestora vor fi preluate de minister. Această măsură va genera economii de 22,6 milioane de lei anual.
Din cele șase instituții publice aflate în subordinea Ministerului Dezvoltării, ANL și INA vor fi absorbite, ceea ce va reduce personalul ministerului de la 966 la 808 posturi. Consiliile de Administrație ale ANL, CNI și ANCPI, care actualmente au 27 de posturi, vor fi reduse la 10.
Modificări în salarizare și eliminarea primelor
Ministrul a declarat că, în cadrul Companiei Naționale de Investiții (CNI), salariile directorilor vor fi aliniate regulilor pentru personalul bugetar, iar sporul de vechime și conducere nu va putea depăși 40% din salariul de bază. De asemenea, primele anuale vor fi limitate la două salarii brute pe an.
Cseke a precizat că nu există prime de pensionare în Ministerul Dezvoltării sau în instituțiile subordonate, acestea fiind eliminate, cu excepția celor de la CNI, care vor fi desființate.
Prioritățile Guvernului în domeniul locuințelor
Construirea de locuințe pentru tineri, locuințe sociale și de necesitate, precum și cele destinate medicilor, profesorilor și comunităților de rromi rămân priorități pentru Guvern. Ministrul a subliniat că aceste aspecte vor continua să fie o prioritate și la nivel european, având în vedere numirea unui comisar european responsabil de locuire.
ANL, instituția subordonată Ministerului Dezvoltării, va fi desființată, iar ministerul va prelua responsabilitățile acesteia în cadrul proiectelor de construcție de locuințe.
Reorganizarea ANL și absorbția INA de către Ministerul Dezvoltării
Unitățile locative care vor fi dezvoltate au o eficiență de peste zece ori mai mare decât cele gestionate de ANL, iar numărul persoanelor implicate în aceste investiții este mai reduse, în ciuda gestionării unor proiecte mai ample. Lucrările aflate în execuție vor fi transmise autorităților publice locale, Ministerul Dezvoltării rămânând în continuare finanțator. Din personalul existent al ANL, 50 de posturi ocupate la minister vor fi preluate prin concurs în eventualitatea unei suprasolicitări, în timp ce 74 de posturi ocupate vor fi eliminate, alături de cele vacante. De asemenea, posturile de conducere din cadrul ANL vor fi desființate în urma acestei reorganizări.
Absorbția INA de către MDLPA
Institutul Național de Administrație (INA), o altă instituție publică aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, va fi absorbit de către MDLPA. Scopul INA este de a oferi pregătire profesională funcționarilor publici și angajaților instituțiilor publice, asigurând astfel servicii de calitate. Sistemul actual de formare profesională necesită o regândire și eficientizare. În 2026, Ministerul Dezvoltării va introduce un nou concept și o ofertă actualizată în acest domeniu, având în vedere absorbția INA în urma reorganizării, conform declarațiilor oficiale.
De asemenea, s-a menționat că, în mandatul anterior, ministrul a reorganizat Inspectoratul de Stat în Construcții, altă instituție subordonată. Impactul bugetar al reorganizării este estimat la 22.668.427 lei pe an, iar în termen de 15 zile de la publicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului care va include aceste măsuri, va fi adoptată și Hotărârea de Guvern referitoare la organizarea și funcționarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.