Acțiune de monitorizare a Mării Negre în contextul poluării
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat în această dimineață la o acțiune de prelevare a probelor din Marea Neagră, ca parte a unei campanii de monitorizare în urma unui episod de poluare din Strâmtoarea Kerci, petrecut în decembrie 2024. Deplasarea a fost efectuată cu Nava Marina I a Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL).
Alături de ministru, la prelevarea probelor au fost prezenți și secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Dan Chiru, precum și reprezentanți ai ABADL, Ministerului Mediului și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”. Ministrul a declarat: „M-am bucurat să îi pot însoți pe colegii de la ABA Dobrogea-Litoral în prima campanie de monitorizare a Mării Negre de anul acesta, care va dura între patru și cinci zile. La finalul acestei campanii, vom obține informații despre starea fizico-chimică a apei Mării Negre. Monitorizarea are loc de patru ori pe an și este esențială, având în vedere imaginile îngrijorătoare pe care le observ în presa locală din Peninsula Crimeea, care indică sute de delfini și mii de păsări moarte, precum și zeci de kilometri de țărm afectați de scufundarea a două vase, un adevărat dezastru ecologic.”
Evaluarea riscurilor de poluare
Ministrul Fechet a exprimat îngrijorarea sa cu privire la posibilitatea ca unda de poluare să ajungă în apropierea litoralului românesc. El a menționat: „Din discuțiile cu specialiștii și evaluarea modelărilor matematice referitoare la curenții marini, direcția și viteza vântului, precum și temperatura apei și a mediului exterior, riscul ca unda de poluare să afecteze litoralul românesc este extrem de mic. Totuși, având în vedere poziția geografică a Peninsulei Crimeea, nu putem subestima complet acest risc, chiar dacă este redus. Acesta este motivul pentru care am solicitat o intensificare a determinării hidrocarburilor din apa Mării Negre, pentru a avea semnale timpurii și a putea lua măsuri dacă situația o va impune.”
Parametrii analizați în cadrul monitorizării
În cadrul monitorizării, sunt analizați mai mulți parametri fizico-chimici, conform Manualului de Operare. Aceștia includ transparența apei, temperatura, condițiile de oxigenare (oxigen dizolvat și materii organice), aciditatea (pH), salinitatea, nutrienții și alți poluanți specifici, cum ar fi hidrocarburile petroliere, metalele grele și micropoluanti organici.
În Marea Neagră, au fost stabilite secțiuni de monitorizare pentru corpurile de apă costiere (de la linia de bază a țărmului până la o milă marină între Periboina și Vama Veche), pentru corpul de apă tranzitoriu marin (Chilia – Periboina) și pentru apele teritoriale (până la 12 mile marine), acoperind un total de 15 secțiuni transversale de monitorizare.
Monitorizarea Prelevărilor în Regiunea Mării Negre
În cadrul unui proiect recent, au fost stabilite 27 de puncte de prelevare a apei la diverse adâncimi, dintre care 18 se află la adâncimi mai mari de 5 metri. Pentru aceste prelevări, se utilizează o navă specializată.
Punctele de Prelevare
Secțiunea cea mai nordică este situată în Golful Musura – Bara Sulina, în timp ce cea din partea de sud este localizată la Vama Veche. Monitorizarea zonei de nord, îndreptată spre Ucraina, se desfășoară în secțiunea Golful Musura – Bara Sulina, acoperind atât zona de țărm, cât și adâncimile de 5 metri și 12 mile marine.