Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Se poate și în România. Anul viitor, vom oferi pește și fructe de mare proaspete, autohtone!”

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Primele ferme marine din Marea Neagră

În Marea Neagră se fac pași importanți către dezvoltarea primelor ferme marine, cu firme românești care au obținut, în urma licitațiilor publice organizate de Apele Române, o suprafață totală de 60 de hectare în apele maritime interioare și în marea teritorială. Aceasta a fost anunțată de ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Fermele se află în zece perimetre situate între Mamaia și Constanța, în apropierea lacului Sinoe, precum și în zonele dintre Agigea și Eforie Nord, Venus și 2 Mai – Vama Veche. Aceste perimetre sunt gestionate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.

Perspectiva acvaculturii

În următorii 20 de ani, la o distanță de 2-3 km de mal, se preconizează cultivarea fructelor de mare și a peștilor cu valoare economică crescută, precum păstrăvul somonat, lupul de mare și dorada. Reacția pozitivă a investitorilor la primele licitații pentru luciul apei reprezintă o premieră pentru România și un pas semnificativ în dezvoltarea economiei albastre.

O utilizare mai eficientă a resurselor marine disponibile va permite valorificarea potențialului Mării Negre la costuri accesibile pentru toți. Ministrul Fechet a exprimat speranța că anul 2025 va marca o tranziție către produse proaspete din acvacultură, punând capăt dependenței de peștele congelat importat de la distanțe mari și recunoscând contribuția fermierilor piscicoli din zonă.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *