Ministrul Mediului monitorizează deteriorarea ecologică din Marea Neagră. Două petroliere rusești s-au scufundat.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Monitorizarea Dezastrului Ecologic din Marea Neagră

Marea Neagră este în centrul atenției, afectată de cel mai grav dezastru ecologic din ultimii ani, generat de scufundarea a două petroliere rusești în strâmtoarea Kerci, incident care a avut loc acum aproape o lună. Recent, a avut loc o întâlnire de lucru cu experți din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, INHGA, Poliția Română, Paza de Coastă, ABA Dobrogea-Litoral și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”. Scopul acestei întâlniri a fost de a stabili un plan de monitorizare continuă a situației.

În urma analizei informațiilor disponibile, inclusiv a celor din presa rusă, s-a constatat o deteriorare a condițiilor din regiunile Krasnodar și Crimeea, din cauza poluării cu combustibil. Impactul ecologic este deja evident, cu sute de păsări și zeci de delfini găsiți morți, iar plajele afectate se întind pe mulți kilometri. Se estimează că aproximativ 9.000 de tone de M100, un tip de combustibil specific fostei Uniuni Sovietice, au contaminat apele.

Un aspect îngrijorător este natura substanței deversate, care nu este petrol, ci mazut, un tip de produs petrolier greu, de calitate inferioară. Această substanță este eliberată constant din navele scufundate și ajunge la țărm, comportamentul ei fiind influențat de temperatura exterioară și de cea a apei Mării Negre.

Deși riscurile de a ne confrunta cu efecte adverse grave din cauza incidentului din strâmtoarea Kerci sunt considerate scăzute, autoritățile continuă să monitorizeze imaginile satelitare și prognozele oceanografice. Aceasta se face pentru a fi pregătiți în eventualitatea în care curenții s-ar îndrepta dinspre zona afectată către litoralul românesc.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *