Ministrul Odobescu participă la întâlnirea de rang înalt a Consiliului de Securitate ONU, axată pe tema „Leadership for peace”

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 205

Sursa foto:

0:00

Participarea Ministrului Afacerilor Externe la Reuniunile ONU

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a luat parte joi, 26 septembrie 2024, la o reuniune de înalt nivel a Consiliului de Securitate al ONU, având ca temă principală „Leadership for peace”, eveniment organizat sub Președinția Sloveniei. În cadrul acestei întâlniri, oficialul român a subliniat necesitatea unei utilizări mai eficiente a instrumentelor ONU pentru prevenirea și răspunsul la conflictele globale.

Odobescu a evidențiat gravitatea situației din Orientul Mijlociu și conflictul civil din Sudan, care prezintă riscuri de escaladare regională. De asemenea, a condamnat agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei și a reafirmat sprijinul pentru Formula de Pace propusă de Președintele Zelenski. Ministrul a discutat, de asemenea, despre importanța misiunilor de pace ale ONU și colaborarea cu organizațiile regionale în domeniul păcii și securității.

Sprijin pentru Curtea Penală Internațională

În cadrul unei reuniuni informale la nivel ministerial consacrate Curții Penale Internaționale (CPI), organizată de ministrul de externe al Principatului Liechtenstein, Luminița Odobescu a reafirmat angajamentul României față de activitatea CPI, subliniind rolul vital al acesteia în combaterea impunității. În acest context, a subliniat importanța promovării universalității Statutului de la Roma.

Reuniune UE – CELAC

Programul ministrului a inclus și o participare la reuniunea ministerială informală UE – Troica extinsă CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene). Cu această ocazie, Odobescu a reconfirmat sprijinul României pentru inițiativele Uniunii Europene de revitalizare a parteneriatului bi-regional UE-CELAC, axându-se pe valori și interese comune, în perspectiva viitorului Summit UE-CELAC din 2025, ce va avea loc în Columbia. De asemenea, a prezentat proiectele de interes pentru România, care vizează agenda digitală, gestionarea situațiilor de criză, schimbările climatice și educația.

Reuniunea despre Situația din Fâșia Gaza

Ministrul a participat și la o reuniune ministerială dedicată situației din Fâșia Gaza și implementării soluției celor două state, eveniment co-organizat de Grupul de Contact pentru Fâșia Gaza al Ligii Statelor Arabe, Organizația Cooperării Islamice, Uniunea Europeană și Regatul Norvegiei. În intervenția sa, a reafirmat sprijinul României pentru această soluție, subliniind importanța coexistenței pașnice și sigure a celor două state.

Referitor la situația din Fâșia Gaza, Odobescu a evidențiat susținerea României pentru un acord imediat de încetare a focului, eliberarea tuturor ostaticilor și asigurarea unei livrări continue și sigure de ajutoare umanitare. Totodată, a informat despre ajutoarele umanitare pe care România le oferă civililor palestinieni.

Reuniunea SEECP

Ministrul afacerilor externe a participat și la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată de Albania, în calitate de Președinție-în-Exercițiu, și de Consiliul Cooperării Regionale (RCC). Discuțiile s-au concentrat pe creșterea competitivității în regiune pentru a facilita dezvoltarea economică și convergența cu Uniunea Europeană.

Odobescu a subliniat importanța integrării economice a regiunii cu UE, încurajând valorificarea oportunităților oferite de noul Plan de creștere al UE pentru Balcanii de Vest, estimat la 6 miliarde EUR. A reiterat, de asemenea, sprijinul României pentru avansarea procesului de extindere a Uniunii Europene atât în Balcanii de Vest, cât și în Est, bazându-se pe meritele individuale ale fiecărei țări.

Pe parcursul programului, ministrul a avut și o serie de întâlniri bilaterale, continuând astfel dialogul diplomatic al României pe plan internațional.

Discuții bilaterale între România și China, India și Austria

Recent, ministrul român de externe a avut întâlniri cu omologii săi din China, India și Austria, abordând teme de interes comun în contextul relațiilor diplomatice. Anul acesta se marchează 75 de ani de relații diplomatice cu China și 20 de ani de la semnarea Declarației pentru un Parteneriat Amplu de Prietenie și Cooperare. În cadrul discuțiilor cu omologul chinez Wang Yi, s-au evidențiat progresele în cooperarea economică, inclusiv semnarea a două acorduri în domeniul fitosanitar.

Ambele părți și-au exprimat dorința de a stimula schimburile comerciale și de a consolida colaborarea economică, ministrul român menționând intentia de a găzdui Comisia comună interguvernamentală de cooperare economică în 2025. De asemenea, au fost discutate subiecte de interes din relația Uniunii Europene cu China, inclusiv preocupările legate de agresiunea Rusiei în Ucraina, subliniind necesitatea respectării integrității teritoriale și suveranității acestei țări.

Întrevederea cu oficialii indieni

Ministrul Luminița Odobescu a avut o întâlnire și cu omologul indian, Dr. Subrahmanyam Jaishankar, unde au discutat despre importanța implementării Declarației comune aniversare, adoptată la New Delhi, cu ocazia a 10 ani de Parteneriat Extins între România și India. Cei doi oficiali au subliniat deschiderea pentru intensificarea schimburilor comerciale și cooperării în domenii de interes comun, precum și pentru discutarea situației de securitate din Ucraina și implicațiile acesteia la nivel global.

Discuții cu Austria și SUA

În cadrul întâlnirii cu omologul austriac, Alexander Schallenberg, au fost abordate evoluțiile de pe agenda europeană și internațională, în special în contextul extinderii procesului de integrare a Ucrainei, Republicii Moldova și țărilor din Balcanii de Vest. Ministrul român a subliniat importanța finalizării aderării României la spațiul Schengen, inclusiv prin ridicarea controalelor la frontierele terestre.

De asemenea, ministrul a purtat discuții cu Eric Swalwell, membru al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, axându-se pe evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul conflictului din Ucraina. Au fost discutate riscurile de securitate la frontiera româno-ucraineană și importanța aderării României la Programul Visa Waiver.

Distribuie acest articol