„Mituri și Algoritmi” în Programul Internațional de Scenografie de la Ovidiu, Constanța

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 210

Sursa foto:

0:00

Program Internațional de Rezidențe în Scenografie la Castrul Roman din Ovidiu

Între 26 august și 8 septembrie 2024, Castrul Roman din Ovidiu, Constanța, va găzdui cea de-a treia ediție a programului de rezidențe internaționale în scenografie, denumit International Program in Scenography. Acest proiect este organizat de OISTAT România, în colaborare cu Primăria Ovidiu și Teatrul de Stat din Constanța. Programul intensiv reunește artiști din întreaga lume sub îndrumarea unor experți internaționali, având ca scop revalorificarea patrimoniului local prin intervenții artistice temporare.

Selecția Artiștilor Participanți

Anul acesta, au fost aleși 20 de tineri artiști cu experiență în scenografie, arhitectură, design și cinematografie, provenind din 12 țări, printre care Marea Britanie, Germania, Spania, Italia, Franța, Bulgaria, Georgia, China, SUA, Mexic, Brazilia și România.

Pe parcursul a două săptămâni, acești artiști vor colabora în echipe pentru a dezvolta instalații de artă specifice locului, sub îndrumarea a cinci mentori de renume internațional.

Mentorii Programului

Printre mentorii acestui program se numără regizorul Paul Zimet și compozitoarea Ellen Maddow, fondatorii grupului avangardist din New York, Talking Band, foști membri ai companiei Open Theater, Nic Ularu, un scenograf și regizor premiat pentru realizări în teatrul Off-Broadway, Sabrina Hamilton, expert în designul de lumini și co-fondatoare a Ko Festival of Performance, și Sean Crowley, scenograf de film și teatru, care conduce catedra de design la The Royal Welsh College of Music & Drama.

Tema Ediției din 2024

După succesul edițiilor anterioare, programul din acest an se va concentra pe explorarea interacțiunii dintre miturile antice și provocările contemporane. Participanții sunt încurajați să creeze instalații inspirate de tema „Mituri & Algoritmi”, având scopul de a promova și revalorifica spații și contexte mai puțin cunoscute prin artă. Modalitățile de exprimare pot varia de la artă murală și sculpturi cinetice, la design peisagistic și artă digitală.

Activități și Gala de Vernisaj

International Program in Scenography include ateliere de lucru, prezentări, mese rotunde și activități practice, toate având ca obiectiv dezvoltarea abilităților participanților de a crea instalații scenografice care să pună în valoare identități culturale mai puțin cunoscute. Programul se va încheia pe 7 septembrie 2024 cu o gală de vernisaj, un eveniment deschis publicului, unde vor fi prezentate lucrările și instalațiile realizate de artiștii internaționali.

Despre OISTAT România

Centrul Român OISTAT România este parte a Organizației Internaționale a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru, o platformă globală dedicată colaborărilor internaționale și stimulării schimbului de idei și inovații în domeniul artelor performative. În edițiile anterioare ale programului, au fost implicați 40 de artiști din diverse țări.

Programul OISTAT și Bienala de Scenografie București

Centrul Român OISTAT se pregătește pentru un program impresionant, reunind mentori de renume din întreaga lume, inclusiv personalități notabile care au colaborat cu regizori celebri. Aceștia includ figuri remarcabile precum Jean-Guy Lecat, care a lucrat timp de două decenii cu marele regizor Peter Brook, și Helmut Stürmer, cunoscut pentru creația spectacolului Faust în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Național din Sibiu.

Pe lângă acest program, Centrul Român OISTAT va organiza o serie de conferințe, workshop-uri și expoziții, va oferi burse și va publica albume dedicate artei scenografice. Un eveniment deosebit va avea loc între 18 și 27 octombrie 2024, când se va desfășura cea de-a zecea ediție a Bienalei de Scenografie București, marcând astfel o revenire după o pauză de două decenii.

Distribuie acest articol