Moaștele Sfintei Împărătese Elena, aduse în România
După Grecia în 2017, România devine a doua țară ortodoxă care primește moaștele Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Acestea vor fi aduse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman.
Moaștele Sfintei Elena vor fi transportate de la biserica romano-catolică din Veneția dedicată acestei sfinte și vor rămâne în incinta mănăstirii românești între 30 aprilie și 8 mai 2025. Originile acestor moaște se află în Roma, unde Sfânta a fost înmormântată. Ulterior, acestea au fost mutate la Constantinopol, cunoscut și sub denumirea de Noua Romă. În anul 1211, cavalerii apuseni au preluat moaștele de la Constantinopol și le-au dus la Veneția, de unde au fost scoase în pelerinaj abia după opt secole, fiind aduse mai întâi la Atena.
Tradiția pelerinajului la Mănăstirea Pantocrator
România devine astfel a doua țară ortodoxă în care moaștele Sfintei Elena poposesc, după Grecia. Arhim. Serafim Baciu, Vicar Administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, a declarat că Mănăstirea Pantocrator îmbracă haine de sărbătoare în fiecare an, în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, datorită unei tradiții frumoase începută în 2015, care include organizarea unui pelerinaj cu moaște.
„Aceste evenimente duhovnicești sunt dedicate în special primei martore a Învierii Domnului, Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, ocrotitoarea mănăstirii noastre, dar a devenit o practică să fie aduse și alte sfinte moaște,” a adăugat Arhim. Serafim Baciu.