Modalități de obținere a ajutoarelor pentru înmormântare în cazul în care persoana decedată nu avea venituri.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 190

Sursa foto:

0:00

Ajutorul de deces: Soluții financiare oferite de stat în România

În momentele de pierdere a unei persoane dragi, preocupările financiare pot părea lipsite de importanță. Totuși, este necesar să abordăm și această dimensiune economică. Statul român oferă soluții pentru a reduce povara financiară a înmormântării prin intermediul ajutoarelor de deces stabilite prin lege.

Noutăți legislative privind ajutorul de deces

O nouă lege referitoare la sistemul public de pensii din România a fost adoptată recent, urmând să intre în vigoare pe 1 septembrie 2024. Această legislație, Legea nr. 360/2023, introduce ajutorul de deces ca o măsură de sprijin financiar.

Conform articolului 111 din Legea nr. 360/2023, ajutorul de deces este un sprijin financiar acordat în cazul decesului anumitor categorii de persoane, inclusiv:

  • asiguraților;
  • pensionarilor;
  • persoanelor în concediu pentru creșterea copilului până la 2 ani (sau 7 ani în cazul copiilor cu handicap), cu condiția ca acestea să fi fost asigurate;
  • membrilor de familie ai persoanei decedate care nu erau asigurați sau pensionari;
  • membrilor de familie ai persoanelor aflate în concediu pentru creșterea copilului.

Beneficiarii ajutorului de deces

Beneficiarul acestui ajutor poate fi o singură persoană, care poate fi soțul supraviețuitor, un descendent, un ascendent, curatorul sau tutorele, sau orice altă persoană care poate dovedi că a suportat cheltuielile funerare. Dovada acestor cheltuieli se face prin documente justificative, cum ar fi chitanțe sau facturi, sau printr-o declarație pe propria răspundere.

Valoarea ajutorului de deces

Conform articolului 20 din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, ajutorul de deces va fi majorat cu 778 lei. Astfel, sumele actuale sunt:

  • 7.567 lei pentru decesul unei persoane asigurate sau pensionare;
  • 3.784 lei pentru decesul unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

Documentele necesare pentru solicitarea ajutorului

Persoanele care doresc să beneficieze de ajutorul de deces trebuie să depună următoarele documente:

  • cererea tip;
  • certificatul de deces;
  • actul de identitate al solicitantului;
  • documente care dovedesc gradul de rudenie cu decedatul;
  • dovezi ale cheltuielilor de înmormântare;
  • act medical care să ateste boala care a condus la decesul unei persoane inapt în vârstă de peste 18 ani;
  • adeverință care să confirme că un membru de familie cu vârsta între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ;
  • adeverință eliberată de angajator care să ateste calitatea de asigurat a persoanei decedate la data decesului.

Plata ajutorului de deces

După validarea documentelor, ajutorul de deces va fi achitat în termen de trei zile lucrătoare. Casa teritorială de pensii este responsabilă pentru efectuarea plății în cazul decesului unui pensionar sau asigurat, iar în cazul decesului unui șomer, responsabilitatea revine instituției care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Ajutorul de deces pentru persoanele fără venituri

Conform articolului 114 din Legea 360/2023, acordarea ajutorului de deces nu este condiționată de realizarea unui stagiu de cotizare. De asemenea, ajutorul se acordă și în situația decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, care la momentul decesului nu era asigurat sau pensionar al sistemului public de pensii.

Ajutorul de înmormântare în România

Ajutorul de înmormântare oferit de statul român constituie un sprijin financiar important pentru familiile îndoliate. Suma acordată, în valoare de 3.784 lei, reprezintă jumătate din cuantumul stabilit pentru decesul unui asigurat sau pensionar, conform articolului 112, alineatul (4) din Legea nr. 360/2023.

Este esențial ca solicitantul să declare pe propria răspundere că persoana decedată nu era asigurată sau pensionară. Deși procesul de obținere a acestui ajutor poate fi complex și implică mai multe etape birocratice, ajutorul de deces poate contribui semnificativ la atenuarea povarei financiare generate de această perioadă dificilă, mai ales pentru cei care nu dispun de venituri.

Distribuie acest articol