Modificări semnificative în conducerea Oil Terminal SA, în cadrul reformelor PNRR: Trei noi membri în Consiliul de Administrație, printre care și Luminița Vlădescu.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Schimbări în Consiliul de Administrație al Oil Terminal SA

Consiliul de Administrație al Oil Terminal SA a fost reconfigurat, având trei noi membri, în urma revocării mandatelor foștilor membri din motive neimputabile. Această măsură este parte a îndeplinirii jalonului nr. 121 din Planul Național de Redresare și Reziliență al României. Recent, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență 4/2025, care permite revocarea membrilor consiliilor de administrație și supraveghere, oferindu-le dreptul la un maximum de 6 remunerații compensatorii.

În octombrie anul trecut, Comisia Europeană a suspendat parțial plățile din PNRR, ca urmare a cererii de plată nr. 3, invocând lipsa de transparență și criteriile necorespunzătoare în procesul de numire a conducerii companiilor energetice de stat. Acest jalon este asociat cu o sumă de 300 de milioane de euro din totalul de 1,1 miliarde de euro suspendate. Modificări similare sunt planificate și pentru alte companii de stat, inclusiv Midia Green Energy SA, Electrocentrale Craiova SA, Complexul Energetic Oltenia SA, Conpet SA și Nuclearelectrica SA.

Decizii luate în Adunarea Generală Ordinară

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Oil Terminal SA a avut loc pe 9 aprilie 2025, unde s-au aprobat mai multe hotărâri, inclusiv revocarea mandatelor foștilor membri pentru a respecta jalonul menționat. Au fost revocați Florin Cristian Gheorghe, Ovidiu Aurelian Andrei și Stelian Ionuț Mincu, toți beneficiind de compensațiile stabilite prin Ordonanța de Urgență.

În locul acestora, au fost numiți Ion Lungu, Petronela Manuela Stan Olteanu și Luminița Vlădescu, fiecare având un mandat de cinci luni. Ion Lungu, inginer de profesie, a fost președinte al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) între 2000 și 2004 și a avut funcții de conducere în diverse companii din domeniu. Între 2006 și 2021, a fost președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România și actualmente ocupă funcția de Director Executiv.

Petronela Manuela Stan Olteanu activează în Departamentul Juridic al Hidroelectrica SA, având o experiență vastă în instituții precum Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Energiei și diverse companii din sectorul energetic. Luminița Vlădescu, fost viceprimar al municipiului Mangalia, a fost declarată în stare de incompatibilitate de Agenția Națională de Integritate pentru o perioadă în care a deținut simultan mai multe funcții. De asemenea, a fost administrator provizoriu al Șantierului Naval 2 Mai între mai 2023 și 29 iulie.

Schimbări în conducerea companiilor de stat

Recent, s-au aprobat modificări importante în conducerea companiilor de stat, ca parte a unei inițiative mai ample derulate de Ministerul Energiei. Aceste schimbări sunt generate de o decizie a Comisiei Europene din octombrie anul trecut, care a dus la suspendarea parțială a plăților din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru cererea de plată nr. 3. Motivele suspendării includ lipsa de transparență și criteriile necorespunzătoare în numirile la conducerea companiilor energetice de stat. Această măsură este asociată cu un jalon de 300 de milioane de euro din totalul de 1,1 miliarde de euro suspendate.

„Procedurile au fost deja demarate, primul pas fiind convocarea Adunării Generale a Acționarilor pentru actualizarea contractelor de mandat. Ne angajăm să respectăm toate termenele legale pentru a îndeplini rigorile jalonului 121 și pentru a recupera întreaga sumă aferentă din cadrul PNRR”, a declarat ministrul Energiei.

Modificări legislative esențiale

Pe 8 aprilie 2025, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență destinată modificării și completării legislației privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, conform cerințelor europene. Scopul acestor reglementări este creșterea transparenței, reducerea dependenței de subvențiile bugetare și îmbunătățirea managementului întreprinderilor publice.

Principalele modificări aduse de ordonanță

1. Criterii mai stricte pentru selecția membrilor: Pentru a asigura transparența și responsabilizarea, s-au stabilit criterii mai clare și riguroase, inclusiv verificarea conflictelor de interese. Membrii comisiilor de selecție nu pot avea relații de subordonare cu candidații. În caz de incompatibilitate, conducătorul autorității publice va dispune înlocuirea membrilor respectivi.

2. Profesionalizarea managementului: A fost introdusă cerința ca toți conducătorii AMEPIP și membrii consiliilor de administrație să dețină o diplomă de licență. Președintele și vicepreședinții AMEPIP trebuie să aibă cel puțin 10 ani de experiență profesională, dintre care 7 în funcții de conducere executivă. Membrii consiliilor de administrație trebuie să aibă studii superioare și minim 7 ani de experiență în domeniul relevant.

3. Restricții privind cumularea funcțiilor: Membrii consiliului de administrație nu pot fi și angajați ai întreprinderii publice. În cazul în care un administrator este desemnat din rândul salariaților, contractul de muncă va fi suspendat pe durata mandatului. Procedura de selecție pentru înlocuirea membrilor consiliului de administrație sau consiliului de supraveghere va respecta legislația în vigoare la data încetării mandatului.

Reglementări privind numirea membrilor Consiliului de Administrație

În cazul candidaților care concurează pentru funcțiile din Consiliul de Administrație și Consiliul de Supraveghere și care au obținut același punctaj, se va acorda prioritate candidatului aparținând genului subreprezentat. De asemenea, este stipulat că, atunci când clasamentul nu este afectat, cel puțin o treime dintre administratori trebuie să fie din genul subreprezentat.

Prerogativele Consiliului de Administrație

Actul normativ clarifică faptul că numirea directorilor provizorii este responsabilitatea Consiliului de Administrație sau a Consiliului de Supraveghere. Dispozițiile referitoare la durata mandatului și sancțiunile contravenționale aplicabile administratorilor provizorii se aplică și directorilor provizorii.

Modificări privind remunerația directoratului

Pentru a îmbunătăți performanța managerială, au fost implementate modificări în ceea ce privește calculul remunerației directoratului. Similar membrilor consiliilor de administrație sau consiliilor de supraveghere, remunerația directoratului va conține o indemnizație fixă lunară și o indemnizație variabilă, corelată cu performanța managerială. Componenta variabilă va fi revizuită anual, pe baza realizării obiectivelor stabilite în planul de administrare și a îndeplinirii indicatorilor-cheie de performanță, aprobați de adunarea generală a acționarilor. Acești indicatori vor fi incluși în contractul de mandat.

Raportare și transparență

Companiile vor elabora un raport trimestrial referitor la realizarea indicatorilor cheie de performanță din contractul de mandat, iar AMEPIP va publica aceste informații pe site-ul său oficial.

Termenul pentru selecția membrilor consiliului

Procedura de selecție pentru membrii consiliului de administrație sau de supraveghere se va finaliza în termen de cel mult 150 de zile de la aprobarea hotărârii adunării generale a acționarilor privind inițierea acestei proceduri.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *