Moldovenii își decid viitorul național. La Constanța, mai mult de 1.200 de alegători se pregătesc să voteze.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova: Cetățeni așteptați la vot

Peste 2,7 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați astăzi la urne pentru a decide viitorul președinte al Republicii Moldova. Alegătorii moldoveni trebuie să aleagă între actuala președintă proeuropeană, Maia Sandu, și fostul procuror Alexandr Stoianoglo, care, deși se prezintă ca proeuropean, beneficiază de sprijin din partea partidelor și rețelelor proruse.

În primul tur al alegerilor, Maia Sandu a obținut 42,49% din voturi, în timp ce socialistul Alexandr Stoianoglo a fost ales de 25,95% dintre votanți. În plus, referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost aprobat cu 50,46% din voturile exprimate.

Prezența la vot și secțiile de votare

La Constanța, cetățenii moldoveni pot vota în cadrul turului al doilea al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 3 noiembrie 2024. Secția de votare este amenajată la Universitatea „Ovidius”, situată pe bulevardul Mamaia, nr. 124. Până la ora 10:00, 183 de moldoveni au votat, conform informațiilor furnizate de președintele secției de votare, Vasile Catarga.

În total, au fost constituite 2.221 de secții de votare, dintre care 234 sunt deschise în străinătate. Pe teritoriul Republicii Moldova, 1.957 de secții sunt disponibile, cele mai multe fiind în municipiul Chișinău, unde vor funcționa 306 secții. În Transnistria, sunt deschise 30 de secții de votare. Conform Comisiei Electorale Centrale, la data de 2 octombrie 2024, erau înregistrați 274.475 de cetățeni cu drept de vot din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

Din cele 234 de secții din străinătate, majoritatea se află în Italia (60), Germania (26), Franța (20), Marea Britanie (17) și România (16). În Federația Rusă sunt disponibile doar două secții de votare, la fel ca în primul tur. Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00. Aceste alegeri prezidențiale directe sunt organizate pentru a cincea oară de la declararea independenței, după o perioadă în care președintele a fost ales de Parlament timp de aproape 20 de ani.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *