Moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii a fost adoptată
Moțiunea simplă îndreptată împotriva ministrului Muncii a fost aprobată de Parlament. Deși votul a fost în favoarea revocării Simonei Bucura Oprescu din funcție, aceasta nu este obligată să demisioneze. În urnă s-au numărat 61 de bile negre și 59 de bile albe.
Detalii despre vot
Plenul Senatului a decis, luni, ca votul pe moțiunea simplă să fie secret și să se desfășoare cu bile. În prealabil, senatorii au avut o discuție intensă privind procedura de vot, după ce senatoarea Nadia Cerva de la S.O.S. România a propus un vot cu bile, argumentând că aceasta ar permite și senatorilor care nu au cartelele la ei să participe. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a susținut însă că votul se va desfășura electronic, utilizând cartelele. „Nu cred că este un argument că cineva şi-a uitat cartela acasă,” a adăugat Abrudean.
După dezbateri, senatorii au decis să respingă votul secret electronic, având 56 de voturi „pentru” și 59 „contra”, cu 2 abțineri. Procedura de vot cu bile a fost adoptată cu 60 de voturi „pentru”, 53 „împotrivă” și 2 abțineri.
Reacția ministrului Muncii
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a caracterizat moțiunea ca fiind un demers populist, în cadrul dezbaterii intitulate „Sistemul de pensii – un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri”, inițiată de AUR. Ea a subliniat că inițiatorii încearcă să profite de dificultățile pensionarilor pentru a câștiga voturile acestora, acuzându-i de contradicții în afirmațiile făcute.
„Toată lumea înţelege că nu e deloc întâmplător momentul la care aţi ales să depuneţi această moţiune. Miza dumneavoastră nu este una corectă. Este doar o combinaţie electorală. Încercaţi să speculaţi greutăţile pensionarilor, doar pentru a le obţine voturile,” a declarat Simona Bucura Oprescu în plen.
Argumente privind progresele în domeniul pensiilor
Ministrul a contestat afirmațiile opoziției, considerându-le minciuni, și a prezentat argumente în favoarea progreselor înregistrate în domeniul pensiilor. Ea a menționat că, pentru prima dată, pensiile sunt calculate pe baza principiului contributivității, asigurând astfel pensii egale pentru muncă și contribuții egale, indiferent de anul pensionării. Peste 3,8 milioane de pensionari au beneficiat de majorări ale pensiilor în urma recalculării, corectând astfel inechitățile anterioare.
De asemenea, Simona Bucura Oprescu a subliniat că este incorect să se afirme că România are cea mai mică speranță de viață la 65 de ani în Uniunea Europeană, menționând că alte țări, precum Bulgaria și Ungaria, sunt în urma României la acest indicator. „Am înregistrat cea mai mare creştere a speranţei de viaţă din Uniunea Europeană în perioada 2019-2023, conform Eurostat,” a adăugat ministrul.
Pensiile cresc semnificativ în 2024
Pensiile din România au înregistrat o creștere semnificativă în 2024, depășind cu mult rata inflației. Astfel, pensiile au crescut cu aproape 40%, în timp ce inflația s-a situat la 5%, ceea ce a dus la o îmbunătățire considerabilă a puterii de cumpărare pentru pensionari.
Constrângeri și decizii dificile
Ministrul Muncii a explicat că prorogarea majorării anuale a pensiilor a fost influențată de constrângeri fiscal-bugetare, de criza energetică, de riscurile economice asociate conflictului de la graniță și de instabilitatea politică. Ea a subliniat că un guvern responsabil trebuie să facă alegeri dificile pentru a menține echilibrul economic și a proteja pensionarii.
Bugetul pentru pensii în 2025
Pentru anul 2025, bugetul destinat pensiilor este de 155 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 21 de miliarde față de 2024, adică o majorare de 17%, depășind inflația estimată. Bucura Oprescu a respins acuzațiile opoziției conform cărora pensiile ar fi scăzut, afirmând că acestea au crescut considerabil.
Pensiile militare și acuzațiile opoziției
Ministrul Muncii a acuzat opoziția că folosește pensiile militare ca instrument electoral, depunând moțiuni cu scopul de a obține avantaje politice înainte de alegerile prezidențiale. Ea a susținut că opoziția manipulează informațiile și dezinformează pensionarii.
Cererea de date concrete
Simona Bucura Oprescu a cerut opoziției să prezinte date corecte și să nu mai dezinformeze pensionarii, subliniind că măsurile guvernamentale au condus la creșteri semnificative ale pensiilor și la corectarea inechităților, în ciuda constrângerilor economice și politice. De asemenea, a menționat că Guvernul Ciolacu a majorat pensiile militare cu 13,8%, similar cu pensiile din sistemul public, și a scutit de impozit pensiile militare sub 3.000 de lei.
Pensiile magistraților și reacțiile politice
În ceea ce privește pensiile magistraților, ministrul a subliniat necesitatea alinierii acestora la principiul contributivității din sistemul public. A menționat că Parlamentul, în calitate de autoritate legislativă, este singurul îndrituit să decidă asupra acestui subiect, iar un proiect de lege în acest sens este în dezbatere la Senat.
Pe de altă parte, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus o moțiune simplă împotriva ministrului, acuzând-o de „haos generalizat” în sistemul de pensii și de lipsă de viziune, respect și echitate față de pensionari.