Anularea procedurilor de licitație de către Primăria Constanța
Pe 13 ianuarie 2025, Primăria Municipiului Constanța a decis anularea a două proceduri de licitație. Prima dintre acestea se referea la lucrările de îmbunătățire a mediului urban în zona Coiciu – Casa de Cultură, iar a doua urmărea creșterea eficienței energetice a unor blocuri din zona Badea Cârțan.
Detalii despre prima procedură
Licitația pentru îmbunătățirea mediului urban a fost anunțată în 2023 și a generat interes din partea mai multor firme, fiind depuse cinci oferte. Totuși, două dintre acestea, Hidro Salt B 92 SRL și Sigeco Tecnis SRL, au contestat procedura la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Aceste contestații au fost acceptate, ceea ce a dus la necesitatea remedierii unor erori identificate în procesul de atribuire.
Valoarea estimată a contractului era de 8,94 milioane lei, fără TVA, ceea ce a atras atenția diverselor firme. Din păcate, din cauza erorilor întâmpinate, procedura a fost suspendată și, în cele din urmă, anulată.
Obiectivele proiectului de mediu urban
Proiectul viza reconversia și refuncționalizarea unei suprafețe de 22.049 mp, transformând-o într-o zonă de agrement. Zona supusă modernizării era delimitată de Colegiul Național de Arte „Regina Maria“ și Universitatea „Andrei Șaguna“ la nord, Bulevardul Alexandru Lăpușneanu la est, Casa de Cultură și strada I.L. Caragiale la sud, și Aleea Daliei la vest.
Detalii despre a doua procedură anulată
Cea de-a doua licitație anulată viza lucrările din cadrul proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale din Municipiul Constanța – zona Badea Cârțan – blocurile K9, K10, K13, K14, K15“. Toate cele cinci loturi ale acestei licitații au fost de asemenea anulate, deoarece toate ofertele și cererile de participare au fost fie retrase, fie considerate inadmisibile.
Obiectivele proiectului de eficiență energetică
Proiectul avea ca obiectiv general tranziția către un fond construit rezilient și ecologic, iar obiectivul specific consta în renovarea energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamiliale. Finanțarea acestor proiecte este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o perioadă de implementare de 36 de luni de la semnarea contractelor de finanțare, care a avut loc în decembrie 2022.