Muzeul de Artă din Constanța a celebrat finalizarea proiectului cultural „Fascinația Orientului în arta contemporană”.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Muzeul de Artă Constanța a încheiat proiectul cultural „Fascinația Orientului în arta contemporană”

Pe data de 28 noiembrie, Muzeul de Artă Constanța a organizat un eveniment dedicat finalizării proiectului cultural intitulat „Fascinația Orientului în arta contemporană”. Manifestarea a început cu lansarea Catalogului asociat proiectului, prezentat de Lelia Pîrvan-Rus, directorul muzeului, și Cristina Gelan-Olaru, managerul proiectului și educator muzeal.

Catalogul, publicat la editura Eikon, cuprinde peste 200 de pagini care detaliază activitățile desfășurate în cadrul proiectului. Printre cele mai importante aspecte se numără expoziția cu tema „Motive orientale în arta contemporană”, realizată de elevi de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” și studenți de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța. Expoziția, curatoriată de lect. univ. dr. Cristina Gelan, a fost vernisată pe 3 octombrie 2024 la Conacul Musurus Pașa din Istanbul, unde a captivat publicul turc până pe 10 octombrie 2024.

Catalogul include, de asemenea, detalii despre cele două ateliere de creație artistică, având ca temă „Motivul Pomul Vieții”, desfășurate cu studenți de la Universitatea de Arte Plastice „Mimar Sinan” din Istanbul. Lucrările rezultate din aceste ateliere au fost expuse pentru prima dată pe 30 mai 2024, la Muzeul de Pictură și Sculptură Istanbul – Müze Akademi.

Obiectivele și parteneriatele proiectului

Proiectul „Fascinația Orientului în arta contemporană” a fost desfășurat de Muzeul de Artă Constanța, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, Universitatea de Arte Plastice „Mimar Sinan”, Muzeul de Pictură și Sculptură Istanbul – Müze Akademi, Universitatea „Ovidius” și Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța, între lunile mai și decembrie 2024.

Scopul principal al acestui proiect a fost promovarea cunoașterii reciproce și a valorilor culturale și artistice între România și Republica Turcia. Acesta a facilitat schimburi de experiență și bune practici între specialiști și artiști din cele două țări, oferind oportunități de educație și informare pentru a stimula dezvoltarea și inovarea în domeniul cultural, științific și academic.

Proiectul a fost finanțat de Consiliul Județean Constanța și a beneficiat de suport logistic din partea partenerilor menționați anterior.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *