Expoziția Retrospectivă Gheorghe Anghel la Muzeul de Artă Constanța
Muzeul de Artă Constanța organizează între 15 ianuarie și 2 martie 2025 prima expoziție retrospectivă dedicată pictorului Gheorghe Anghel, o manifestare artistică realizată după trecerea sa în neființă, survenită anul trecut. Gheorghe I. Anghel (1938 – 2024) a fost un artist de renume, absolvind Institutul de Arte Plastice din București, unde a studiat sub îndrumarea lui Ion Marșic și Catul Bogdan. De asemenea, a primit lecții de desen și pictură de la Lola Schmierer Roth, care l-a îndrumat pe calea artei după ce a parcurs o etapă în școala militară de marină.
Lucrările sale au fost prezentate în numeroase expoziții de artă românească, atât în țară, cât și în străinătate. Gheorghe Anghel a fost profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Arte din București, la catedra de pictură, și a contribuit ca unul dintre primii profesori ai nou înființatei Facultăți de Arte de la Constanța, din anul 2000. De asemenea, el a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România în 1968 și a fost distins în 2003 cu ordinul cultural în grad de mare ofițer. A scris recenzii critice pentru diverse publicații, abordând expoziții ale artiștilor contemporani.
De-a lungul carierei sale, Gheorghe Anghel a obținut numeroase premii, printre care se numără: Festivalul „Metafora” din Szczecin (Polonia, 1971), Premiul pentru selecția românească la Festivalul Internațional Canes-sur-Mer (Franța, 1974), Premiul special al juriului la Festivalul Internațional de la Pirano (Slovenia, 1976), Premiul III la Bienala zonală de pictură de la Kosice (Slovacia, 1978), Premiul Revistei Arta (1979), Premiul „Triomfo” (Italia, 1981) și Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române (1983), urmat de Premiul „Rafael” (Italia, 1983).
Critică și Aprecieri asupra Operei
Criticii de artă au scris extensiv despre Gheorghe Anghel, dar observațiile lui Cristian Robert Velescu oferă o perspectivă deosebită asupra operei sale. Velescu subliniază faptul că fiecare tablou al artistului reprezintă un „work în progress”, conferind privitorului o senzație de neliniște, ca și cum opera ar fi o entitate cu două capete aflate într-o continuă competiție. Totuși, artistul reușește să păstreze o simbioză între culori și forme, care continuă să se transforme chiar și după uscare.
De asemenea, Velescu face legătura între pictură și poezie, afirmând că Anghel ilustrează ideea că „arta atinge cu adevărat culmea doar prin menținerea legăturii cu vizibilul”. Astfel, paradoxul lui Anghel constă în faptul că a devenit scriitor pentru a-și îmbunătăți abilitățile de pictor, subliniind complexitatea și profunzimea viziunii sale artistice.
Expoziția promite să fie o celebrare a moștenirii lăsate de Gheorghe Anghel, aducând în prim-plan contribuția sa semnificativă la arta românească contemporană.
Explorarea Universului Pictural
Pentru a atinge o comunicare profundă, artistul are nevoie de contribuția romancierului, de efortul celui care își așterne gândurile într-un jurnal și de munca modestă a „scribului”. Acesta din urmă, mereu prezent, înregistrează mesajele zeilor și ale oamenilor. Toate aceste activități par a-și găsi un echivalent în bogăția informației vizuale, în stratificarea profundă a acesteia.
Transparențele și repictările aduc o nouă dimensiune nu doar imaginilor, ci și esenței spirituale pe care acestea o comunică. Curatorii expoziției, Ion Anghel și Lelia Rus Pîrvan, vă invită să explorați acest univers pictural și să descoperiți unul dintre cei mai relevanți artiști contemporani.
Donarea Lucrărilor de Artă
Într-un alt context, artiștii Mircea Roman și Florentina Voichi au decis să doneze Muzeului de Artă Constanța lucrările lor, care sunt acum expuse în cadrul expoziției intitulate „UNDE SUNTEM?”. Această acțiune subliniază angajamentul lor față de arta contemporană și față de comunitatea locală.