Muzeul de Artă Populară din Constanța recreatează atmosfera sărbătorilor de iarnă prin expoziția „Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou în satul tradițional românesc”.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Expoziție dedicată sărbătorilor de iarnă la Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară din Constanța a inaugurat recent expoziția „Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou în satul tradițional românesc”. Această expoziție oferă o reconstituire a atmosferei sărbătorilor de iarnă, utilizând recuzita specifică colindătorilor, precum trăistuțe, sorcovă, bici, clopoței și buhai, precum și jocuri cu măști care se desfășoară cu ocazia Anului Nou.

Costume populare din diverse regiuni

În holul central de la etajul I al muzeului, vizitatorii pot admira costumele populare de colindători provenite din Bucovina și Dobrogea, precum și măștile din alaiul „Caprei”. Acestea întruchipează personaje tradiționale, cum ar fi Baba, Moșul, Țiganul, Țiganca, Dracul și Urâtul.

Măști realizate de meșteri populari

Măștile specifice jocului de Anul Nou sunt creații ale meșterului popular Neculai Popa din Târpești, județul Neamț. Acestea sunt confecționate dintr-o varietate de materiale, inclusiv piele, blană, lemn, câlți de cânepă, coarne de animale, pene, boabe de fasole, textile și bănuți din alamă și cupru.

Perioada de vizitare a expoziției

Expoziția „Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou în satul tradițional românesc” va rămâne deschisă pentru vizitare până pe 12 ianuarie 2025.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *