Micro-expoziție dedicată Unirii Principatelor Române la Muzeul Național de Istorie
Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea micro-expoziției intitulate „Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909 – 1974)”, un proiect curatorial dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, sărbătorită pe 24 ianuarie. Expoziția va fi deschisă publicului la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, București, începând cu 24 ianuarie 2025.
Evenimentul istoric din 1859 a inspirat artiștii autohtoni, care au dorit să-și exprime talentul prin lucrări dedicate unirii Moldovei cu Țara Românească. Astfel, s-a format un bogat corpus de imagini realizate de creatorii de artă din acea perioadă, care au fost martori direcți la Unirea Principatelor Române și la nașterea statului român modern. Reprezentanții muzeului subliniază că această iconografie nu se limitează la reprezentările contemporane ale evenimentului, fiind o temă explorată și de generațiile ulterioare de artiști care au abordat pictura istorică.
O omagiu adus lui Eugen Ispir
Expoziția are o dublă semnificație, onorând atât Unirea din 24 ianuarie 1859, cât și moștenirea artistică a pictorului Eugen Ispir, o figură mai puțin cunoscută. Cu această ocazie, muzeul expune pentru prima dată șase lucrări de artă din patrimoniul său, dedicate temei Unirii Principatelor.
Cele trei picturi în ulei pe carton și cele trei lucrări de artă grafică realizate în tempera pe carton se remarcă prin originalitatea lor și prin relevanța subiectului în creația lui Ispir. Deși artistul avea o predilecție pentru naturi statice și peisaje, lucrările sale dedicate evenimentelor istorice sunt rare și periferice în raport cu temele principale de interes. Astfel, lucrările expuse în cadrul acestui proiect sunt cu atât mai valoroase, ilustrând scene istorice la aproape un secol distanță de desfășurarea lor.
În mod special, Ispir îi dedică o atenție deosebită lui Alexandru Ioan Cuza, atât în calitatea sa de prefect de Galați, cât și în cea de domnitor al celor două principate. De asemenea, sunt recunoscute și alte figuri importante din perioada unirii, precum Mihail Kogălniceanu, generalul Ioan Emanoil Florescu și domnitorul Grigore Al. Ghica, precum și simbolicul Moș Ion Roată, care apare în prim-planul unei compoziții ce ilustrează Divanul Ad-hoc al Moldovei din 1857.
Detalii despre vizitare
Proiectul expozițional este coordonat de dr. Erica Iojă, curator al Muzeului Național de Istorie a României, secția Muzeul Național Filatelic. Micro-expoziția va putea fi vizitată în perioada 24 ianuarie – 20 februarie 2025, de miercuri până duminică, între orele 09:00 – 17:00.