Întoarcerea navei-școală „Mircea” în portul militar Constanța
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, împreună cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a participat joi, 8 august, la ceremonia de întoarcere a navei-școală „Mircea” în portul militar Constanța. Evenimentul a marcat finalizarea unei misiuni importante pentru tinerii cadeți, care au petrecut 43 de zile pe mare.
În discursul său, ministrul Tîlvăr a subliniat semnificația acestei perioade pentru dezvoltarea profesională a cadeților și l-a felicitat pe căpitan-comandorul Silviu Moraru pentru prima sa misiune la comanda navei. „Am privit cu admirație și emoție nava apropiindu-se de cheu, cu tinerii cadeți în arboradă. Salutul tradițional marinăresc de pe vergile velierului-simbol al Forțelor Navale Române reprezintă un tablou memorabil, pe care fiecare român ar trebui să îl vadă cel puțin o dată în viață”, a declarat ministrul.
Angel Tîlvăr a remarcat, de asemenea, starea excelentă a navei-școală, care, la venerabila vârstă de 85 de ani, funcționează perfect și dispune de dotări moderne. „Nava Mircea ne întărește sentimentul de mândrie națională când acostează în porturile străine. Pentru comunitățile românești din diaspora, aceasta este un colț de Românie care le alină dorul de casă și de cei dragi”, a conchis ministrul apărării naționale.
Premiere și recunoaștere pentru cadeți
În cadrul ceremoniei, au fost acordate embleme și distincții unor membri ai echipajului și cadeți care au avut rezultate remarcabile în cele șase săptămâni de pregătire în Marea Neagră și Marea Mediterană. Un număr de 86 de studenți de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și opt studenți străini de la academii navale partenere din Bulgaria, Letonia, Polonia, Spania și Turcia au fost la bordul velierului pe parcursul acestui marș internațional de instrucție.
Nava-școală „Mircea” a plecat din Constanța pe 26 iunie și a efectuat escale în porturile Pireu (Grecia), Livorno (Italia), Toulon (Franța), Palermo (Italia) și Bodrum (Turcia), parcurgând peste 3.400 de mile marine. Cadeții din anul al II-lea al Academiei Navale, împreună cu colegii de la academiile partenere, s-au pregătit sub îndrumarea cadrelor didactice și a instructorilor de la bordul navei.
Pe lângă rolul de instruire a viitorilor ofițeri de Marină și inspectori din structurile Poliției de Frontieră, nava-școală „Mircea” îndeplinește și o funcție importantă de reprezentare, fiind Ambasador Onorific al României pe mările și oceanele lumii, precum și Ambasador al României sustenabile.