Negocieri intense privind viitorul guvernului. USR se află în pericol de a fi exclus din noua majoritate parlamentară.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Discuții intense în culisele marilor partide

În debutul săptămânii viitoare, se preconizează discuții semnificative în interiorul principalelor formațiuni politice. Luni și marți sunt programate întâlniri în cadrul partidelor pentru a clarifica noua configurație parlamentară și a stabili pașii necesari formării viitorului guvern. Conform unor surse politice, se intenționează formarea unei majorități pro-europene, similară celei de dinaintea anulării alegerilor parlamentare, care ar include PSD, PNL, USR și UDMR.

Provocările din negocieri

Cu toate acestea, situația pare a fi complicată. Surse din interiorul partidelor sugerează că USR ar putea exprima nemulțumiri legate de anumite condiții și strategii, ceea ce ar putea determina celelalte partide – PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale – să formeze o majoritate fără aportul USR, în cazul în care aceasta va insista asupra unor revendicări considerate nerealiste sau inacceptabile.

Funcția de premier și aranjamentele electorale

Un alt aspect delicat al negocierilor este legat de funcția de premier. Sursele indică faptul că PSD va revendica această poziție, având cele mai multe mandate în Parlament, iar președintele Klaus Iohannis ar putea să-i ofere mandatul de formare a guvernului liderului social-democrat Marcel Ciolacu. De asemenea, numele lui Ilie Bolojan (PNL) este menționat ca o posibilă variantă alternativă, în ciuda relațiilor tensionate cu Iohannis.

Legătura dintre negocieri și viitoarele alegeri

Complexitatea situației este amplificată de faptul că negocierile pentru formarea guvernului vor fi strâns legate de aranjamentele electorale viitoare, în special în ceea ce privește candidaturile pentru alegerile prezidențiale. Există chiar scenarii în care PSD ar putea decide să nu susțină un candidat propriu la Președinție, dacă reușește să obțină de la PNL garanții solide pentru un mandat de premier pe termen lung. Deși o astfel de decizie ar putea fi controversată la nivel intern, sursele sugerează că, în politică, nimic nu este exclus atunci când este vorba despre partajarea puterii.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *