Nicolae Ciucă sugerează extinderea termenului pentru Planul Național de Redresare și Reziliență cu un minim de doi ani.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Propunerea lui Nicolae Ciucă pentru prelungirea PNRR

Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a anunțat intenția de a solicita o prelungire cu cel puțin doi ani a termenului pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această declarație a fost făcută în contextul discuțiilor purtate la Summitul PPE, unde a fost întrebat despre întâlnirile sale cu oficialii europeni și despre suspendarea celei de-a treia plăți din PNRR.

Discuții privind subiectele sensibile

Ciucă a menționat că, deși nu a avut ocazia să abordeze în detaliu aceste aspecte, s-au discutat teme generale, iar în prezent se analizează necesitatea revizuirii planurilor de redresare, având în vedere schimbările semnificative din situația economică de la adoptarea acestora în 2021. El a subliniat că mai multe țări solicită ajustări ale țintelor și jaloanelor din cadrul PNRR, iar România va căuta să facă aceste demersuri.

Seriozitatea suspendării plății

Liderul PNL a caracterizat subiectul suspendării celei de-a treia plăți din PNRR ca fiind extrem de serios, evitând să se angajeze într-un schimb de responsabilitate cu social-democrații. De asemenea, Ciucă a afirmat că nu a fost inclusă niciodată în PNRR o prevedere pentru reducerea pragului de venituri pentru microîntreprinderi.

Impactul scăderii pragului pentru microîntreprinderi

Referitor la pragul pentru microîntreprinderi, Ciucă a explicat că România s-a angajat anterior să-l mențină la un nivel mai mare, iar scăderea acestui prag ar putea avea consecințe negative asupra economiei. El a subliniat că, în prezent, multe IMM-uri generează peste 150 de miliarde de lei, iar o reducere a pragului ar putea duce la închiderea acestor afaceri, cu pierderi semnificative pentru economia națională.

Discuții în coaliție și solicitările IMM-urilor

Ciucă a recunoscut că au avut loc discuții pe această temă în cadrul coaliției, însă Partidul Social Democrat a insistat constant asupra scăderii pragului pentru microîntreprinderi. El a adăugat că reprezentanții IMM-urilor au solicitat ca orice decizie referitoare la acest subiect să fie comunicată în timp util, pentru a evita surprizele neplăcute.

Discuții despre pragul IMM-urilor și PNRR

Recent, s-au intensificat discuțiile privind modificările propuse pentru pragul de accesibilitate al IMM-urilor, care ar putea fi redus cu 50%, de la 1 milion la 500.000. Această schimbare este percepută ca având un impact semnificativ asupra planurilor de afaceri deja stabilite de întreprinderile mici și mijlocii. Este esențial ca toți actorii implicați să conștientizeze efectele negative ale unei astfel de măsuri.

Liderul PNL, Ciucă, a subliniat importanța ca premierul Ciolacu să negocieze aceste aspecte cu miniștrii de resort la nivelul Comisiei, având în vedere că în PNRR nu există specificații referitoare la un prag stabilit pentru IMM-uri.

Propuneri de prelungire a PNRR

În contextul acestor discuții, Ciucă a propus prelungirea planului PNRR cu doi ani, idee ce ar putea fi analizată în cadrul coaliției prin intermediul staffului tehnic. Această inițiativă vine ca o reacție la provocările cu care se confruntă mici și mijlocii antreprenori în actualul climat economic.

Relațiile în cadrul coaliției

Ciucă a comentat și declarația premierului Marcel Ciolacu, care a menționat că în cadrul coaliției comunicarea se face prin secretarii generali sau, metaforic, „prin telepatie”. Liderul PNL a reacționat cu umor, sugerând că telepatia ar putea fi o abordare complicată. El a mai adăugat că utilizarea unor termeni militari în discuții politice ar putea genera confuzii și că Ciolacu ar trebui să fie atent la modul în care se exprimă, pentru a nu da naștere la interpretări nefericite.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *