Nivelul Dunării continuă să crească îngrijorător, iar ministrul Mediului inspectează din elicopter zonele predispuse la inundații.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 164

Sursa foto:

0:00

Viitura de pe Dunăre se apropie de România

Viitura de pe Dunăre avansează rapid spre teritoriul românesc, iar debitul fluviului crește alarmant pe măsură ce zilele trec. Duminică, în zona Baziaș, debitul Dunării a atins 6.100 de metri cubi pe secundă, un nivel semnificativ mai mare decât media multianuală pentru luna septembrie. Se estimează că în cursul săptămânii debitul ar putea ajunge chiar până la 8.300 de metri cubi pe secundă, moment în care se așteaptă vârful viiturii.

Survolări aeriene pentru evaluarea riscurilor

Ministrul Mediului, împreună cu experți de la Apele Române, efectuează survoluri cu elicopterul în zonele din țară unde riscul de inundații este crescut. Autoritățile vor verifica starea digurilor de pe Dunăre, având în vedere că acestea se întind pe o lungime de 1.800 de km. În locurile identificate ca fiind vulnerabile, elicopterul va ateriza pentru a permite verificări detaliate în teren.

Verificări la Porțile de Fier

Prima oprire a echipei va fi la Porțile de Fier, pentru a evalua starea digului situat după hidrocentrală. De asemenea, se vor inspecta digurile care au suferit daune în urma inundațiilor din 2006.

Creșterea debitului Dunării

În prezent, debitul Dunării crește cu aproximativ 1.000 de metri cubi pe secundă în fiecare zi. Cu toate acestea, ministrul Mediului a declarat că viitura nu ar trebui să provoace probleme majore, deoarece digurile din România sunt capabile să reziste până la 13.500 de metri cubi pe secundă. Potrivit estimărilor hidrologilor, la finalul acestei săptămâni, debitul Dunării ar putea atinge 9.500 de metri cubi pe secundă, dublu față de normalul perioadei.

Estimări privind intrarea viiturii în România

Viitura de pe Dunăre este așteptată să intre pe teritoriul României în jurul datei de 28-29 septembrie. Echipele de intervenție ale Administrației Naționale Apele Române (ANAR) au pregătit deja mii de saci cu nisip, iar o parte dintre aceștia au fost transportați aproape de sectorul românesc al fluviului, alături de alte utilaje necesare pentru intervenție.

Distribuie acest articol