Nord-estul Dobrogei are potențialul de a obține statutul de geoparc UNESCO.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 157

Sursa foto:

0:00

Demersuri pentru Obținerea Statutului de Geoparc UNESCO în Nord-Estul Dobrogei

Autoritățile din județul Tulcea lucrează pentru ca nord-estul Dobrogei să devină un geoparc recunoscut de UNESCO, un teritoriu destinat dezvoltării durabile, ale cărui valori sunt apreciate de comunitatea internațională. În acest context, Ţinutul Buzăului se află în procedură de revalidare a statutului său de geoparc UNESCO.

Madlen Şerban, secretarul general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a subliniat că demersul de obținere a statutului de geoparc UNESCO se bazează pe unicitatea geologică a zonei. „Acești munți sunt mai vechi decât Carpații și reprezintă vestigii geologice unice pe planeta noastră. Discuțiile vor continua cu noii aleși, iar Consiliul Județean este familiarizat cu acest subiect. Urmează să elaborăm un dosar care să cuprindă toate acordurile naționale, iar ulterior acesta va fi depus. Estimăm că procesul va dura câțiva ani până când vom fi listați în patrimoniul UNESCO”, a afirmat ea.

Şerban a subliniat că statutul de geoparc nu va impune restricții comunităților locale. „Pentru aceste comunități, obținerea statutului de geoparc UNESCO reprezintă un brand, o recunoaștere internațională care le va permite să facă parte dintr-un circuit internațional de valori validate de experți extrem de riguroși. Competiția la nivel mondial este semnificativă”, a adăugat aceasta.

De asemenea, Madlen Şerban a menționat că Ministerul Mediului are în vedere modificarea legislației în domeniu. „Discuțiile de la Ministerul Mediului vizează o clarificare a legislației existente, care nu va interzice sau impune restricții, ci va traduce termenii tehnici într-un limbaj accesibil. Este important de reținut că un geoparc UNESCO nu este o arie protejată și nu impune restricții”, a explicat ea.

În prezent, România dispune de două geoparcuri: Ţara Haţegului și Ţinutul Buzăului, acesta din urmă având dosarul în procedură de revalidare. „Revalidarea înseamnă că statutul de listare la UNESCO este valabil timp de patru ani, cu obligația de a trimite un raport la fiecare doi ani pentru a confirma statutul declarat la validare. La fiecare patru ani, experți internaționali vin să verifice informațiile prezentate”, a precizat Şerban.

Recent, Madlen Şerban a participat la Tulcea la Conferința Națională a Punctelor Gastronomice Locale, organizată în cadrul Festivalului Ivan Patzaichin, un eveniment susținut de Comisia Națională pentru UNESCO a României.

Distribuie acest articol