Impactul notificărilor Ro-Alert asupra siguranței românilor
Un sondaj recent a arătat că opt din zece români (80%) se simt mai în siguranță datorită notificărilor Ro-Alert. Cele mai frecvente reacții emoționale în urma primirii acestor mesaje sunt atenția, prudența și teama. Conform datelor disponibile, 92% dintre români au activat sistemul de notificări Ro-Alert, cu o pondere mai mare în rândul părinților, unde procentul ajunge la 95%, comparativ cu 87% în rândul celor fără copii.
Tipuri de alerte primite
În ceea ce privește tipurile de alerte primite, cele legate de condiții meteorologice extreme sunt cele mai frecvente, fiind menționate de 81% dintre respondenți. Alte alerte comune includ dezastre naturale, cum ar fi inundațiile sau cutremurele (49%), alerte despre animale periculoase (41%) și incendii (32%). În general, 80% dintre români consideră că aceste notificări contribuie semnificativ la creșterea siguranței personale.
Reacții emoționale la notificările Ro-Alert
Analiza mai detaliată a reacțiilor emoționale arată că persoanele cu vârste între 45 și 55 de ani se simt mai atente (44%), iar cei de peste 55 de ani manifestă un sentiment similar (50%). Tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani, pe de altă parte, tinde să experimenteze un nivel mai ridicat de teamă (38%) în comparație cu media generală. De asemenea, starea de prudență este mai pronunțată în rândul părinților (38%) față de cei fără copii (26%). Tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani sunt cei mai afectați de anxietate în urma acestor alerte, cu un procent de 24% în comparație cu 16% în întreaga populație studiată.
Comportamentul românilor la primirea alertelor
Referitor la comportamentele românilor când primesc mesaje Ro-Alert, 48% dintre respondenți afirmă că devin foarte atenți și urmează instrucțiunile. Acest comportament este mai frecvent întâlnit în rândul persoanelor de peste 35 de ani. În contrast, 43% dintre tineri preferă să filtreze mesajele în funcție de importanță, iar 9% aleg să ignore notificările. Aceste concluzii subliniază modul diferit în care diversele categorii de vârstă reacționează la alertele Ro-Alert.
Propuneri de îmbunătățire a sistemului Ro-Alert
În ceea ce privește îmbunătățirile sistemului Ro-Alert, 40% dintre respondenți sugerează ajustarea volumului și a tonului notificărilor, iar 27% propun introducerea unei opțiuni de „Doar vizual”, fără sunet. De asemenea, 23% dintre respondenți consideră că ar trebui eliminate alertele pentru situații percepute ca fiind „mai puțin urgente”. Persoanele de peste 55 de ani își doresc în special posibilitatea de a selecta tipurile de alerte pe care le primesc (28% față de 16% din totalul respondenților).
Tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani (22%) și părinții (19%) manifestă un interes mai mare decât media pentru opțiunea de a seta intervale de timp pentru primirea alertelor, precum blocarea notificărilor pe timpul nopții.
Sondajul realizat de Reveal Marketing Research a avut loc online între 27 septembrie și 2 octombrie 2024, pe un eșantion de 1.003 respondenți, având o marjă de eroare de +/- 3,1% la un nivel de încredere de 95%.