Nouă ani de la tragedia din Club Colectiv, soldată cu pierderea a 64 de tineri!

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Nouă ani de la tragedia din Clubul Colectiv

Pe 30 octombrie, se împlinesc nouă ani de la devastatorul incendiu din Clubul Colectiv, un eveniment care a lăsat o amprentă profundă în societatea românească. În urma acestui incident tragic, 64 de tineri au pierdut viața în spitale din București și din străinătate. Printre victime s-au numărat fotografi, artiști, olimpici și studenți străini, iar alți 150 de oameni au suferit răni severe, confruntându-se cu un proces de recuperare extrem de dificil.

Acesta a fost cel mai grav incendiu înregistrat vreodată într-un club de noapte din România și cea mai serioasă tragedie din țară de la căderea comunismului, depășind, prin numărul victimelor, accidentul aviatic de la Balotești din 1995, în care au murit 60 de persoane. În noaptea de 30 octombrie 2015, 27 de oameni și-au pierdut viața, iar în zilele, lunile și anii ce au urmat, bilanțul victimelor a continuat să crească.

Detalii despre incendiu

Incendiul a izbucnit în timpul unui concert al trupei rock Goodbye to Gravity, care își lansa albumul „Mantras of War”. Solistul Andrei Găluț este singurul membru al trupei care a supraviețuit tragediei.

Impactul și consecințele

În urma acestui incident, 248 de persoane au fost constituite părți civile, solicitând despăgubiri în valoare totală de 212.474.000 euro și 51.240.315,8 lei. Această tragedie a generat un val de emoție și solidaritate în întreaga țară, iar memoria celor decedați continuă să fie onorată de comunitate.

Victimele incendiului

Printre cei care au pierit în incendiu se numără:

  • Mihai Alexandru, 34 de ani, arhitect și chitarist al trupei Goodbye to Gravity
  • Vlad Țelea, 37 de ani, arhitect și chitarist al trupei Goodbye to Gravity
  • Cătălina Ioniță, 34 de ani, arhitect și cofondator al UrbanEye Film Festival
  • Laurențiu Vârlan, 30 de ani, chitarist în trupa Up to Eleven
  • Adrian Rugină, 38 de ani, producător muzical și toboșar, decorat post-mortem cu Ordinul Național „Pentru Merit”
  • Marius Ștefan Rușitoru, 27 de ani, editor de imagine la TVR
  • Monica Tănăsoiu, 35 de ani, manager la o agenție de publicitate
  • Claudiu Petre, 36 de ani, sysadmin și fotograf, decorat post-mortem
  • Maria Ion, 38 de ani, văduvă și mamă a cinci copii
  • Ștefan Hamed-Andrei, 15 ani, elev olimpic
  • Alexandru Cătălin Simion, 40 de ani, pasionat de rock și chitarist
  • Anda Ioana Epure, 31 de ani, din București
  • Petre Andrei Bucă, 29 de ani, arhitect din Brăila
  • Mihaela Vieru, 31 de ani, inginer medical
  • Maria Vulcu, 30 de ani, arhitect din Deva
  • Valentina Florea, 27 de ani, absolventă în comunicare
  • Carmen Irina Oprița, 24 de ani

Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei care au pierit în această tragedie, iar comunitatea continuă să-și aducă aminte de ei cu respect și recunoștință.

Lista persoanelor decedate în tragedia de la Colectiv

În urma tragediei de la clubul Colectiv, o serie de tineri și profesioniști din diverse domenii și-au pierdut viața, lăsând în urmă durere și tristețe. Iată o listă cu numele și detaliile acestora:

Persoane decedate

Matei Gabriel, în vârstă de 42 de ani, din Prahova, a absolvit Universitatea Politehnica din București.

Radu Palada, 35 de ani, din Câmpina, lucra în domeniul web marketing.

Nelu Tilie, 47 de ani, fost jurnalist în anii 1990 la Tineretul Liber.

Diana Enache, 25 de ani, din Câmpulung Muscel, era studentă la Cibernetică.

Nicoleta Baldovin, 25 de ani, din comuna Dobrotești, județul Teleorman, absolvise două facultăți: Drept și Istorie, și era angajată la Institutul Național al Patrimoniului.

Ioan Tripa, 45 de ani, din Oradea, era arhitect.

Alexandru-Paul Georgescu, 23 de ani, bassist din București, era student în anul II la Master – Tehnici diplomatice, la Facultatea de Istorie a Universității București, și absolvent al Academiei de Studii Economice din București.

Constantin Ignat, 40 de ani, cercetător la Institutul Național de Cercetare pentru Sport și toboșar al trupei rock Monarchy Band.

Valentin Fieraru, 25 de ani, barman la Clubul Colectiv.

Simona Livia Stan, 27 de ani, din București, angajată la compania Oracle.

Liliana Gheorghe, 25 de ani, studentă la Litere.

Mimi Voicu, 31 de ani, designer și costumier al trupei rock Goodbye to Gravity, angajată la compania Oracle.

Alexandra Matache, 26 de ani, din București, angajată a clubului Colectiv, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București.

Costel Cârlicean, 44 de ani, un om din București, cunoscut de prieteni ca Stiș, decedat la Spitalul de Arși.

Andreea Chiriac (Beavy), 28 de ani, angajată la compania Oracle.

Ionuț Costin Popescu, 32 de ani, art director și co-fondator al The Cell, din Focșani.

Daniel Ciobanu, 40 de ani, cameraman și chitarist al trupei Prea Târziu.

Ionuț Maior, 27 de ani, din Onești, locuia în Capitală, era basist în trupa de rock Bruma.

Tullia Ciotola, 20 de ani, tânără italiană, studentă la Universitatea Orientale din Napoli, se afla în România prin programul Erasmus.

Florin Cristian Popescu, 35 de ani, din cartierul Berceni, bodyguardul clubului Colectiv.

Adrian Popa, 29 de ani, angajat al companiei Oracle.

Alex Chelba, 33 de ani, fotograf.

Andra Elena Toader, 30 de ani, din Bacău, fotografă.

Serian Mavi, 25 de ani, de origine tătară, absolventă a facultății de Limbi Străine, angajată la compania Oracle.

Ayberk Manci, 20 de ani, cetățean turc, student la Facultatea de Studii Economice a Universității din Izmir, se afla în România prin programul Erasmus.

Acestea sunt numele celor care și-au pierdut viața în acest tragic eveniment, fiecare având o poveste și un vis neîmplinit.

Tragediile Clubului Colectiv

Ertaș a povestit cum, împreună cu prietena sa, au părăsit clubul Colectiv, au luat un taxi și s-au îndreptat spre spital. Deși în taxi au declarat că se simt bine, la sosirea la spital au început să strige de durere și au fost internați de urgență.

Victimele incendiului

Alexandra Rădulescu, în vârstă de 26 de ani, din Brașov, care lucra ca barmaniță la Clubul Colectiv din București, a decedat la Spitalul Floreasca.

Matei Alexandru, tot 26 de ani, din București, a încetat din viață la Spitalul de Arși.

Bogdan Enache, toboșarul trupei Goodbye to Gravity, a avut o agravare a stării de sănătate în timpul transferului de la Spitalul de Arși către o clinică din Zurich, Elveția. La doar o oră după decolare, avionul a fost nevoit să se întoarcă la aeroportul din Otopeni, deoarece acesta a intrat în stop cardiorespirator și a fost resuscitat timp îndelungat în avion. Din păcate, a decedat la scurt timp după întoarcerea în România, pe 9 noiembrie 2015.

Teodora Maftei, în vârstă de 36 de ani, fotograf și jurnalistă la Pro Tv, a murit într-un spital din Israel.

Liviu Zaharescu, de 25 de ani, din Brașov, fotograf pentru publicația online Let’s Rock România și absolvent al Facultății de Marketing, a decedat la Spitalul de Arși pe 10 noiembrie 2015.

Tudor Golu, chitaristul trupei rock Axial Lead, a murit într-un spital din Birmingham.

Elena Nițu, în vârstă de 18 ani, elevă în clasa a XII-a D la Colegiul Economic A.D. Xenopol din București, a decedat într-un spital din Liverpool pe 11 noiembrie 2015.

Vlăduț Roberto Andy, de 19 ani, a murit în ziua în care împlinea 19 ani, într-un spital din Chelmsford.

Alexandru Pascu, basistul trupei Goodbye to Gravity, a murit pe un aeroport din Paris în timp ce era transportat la un spital din Franța, pe 12 noiembrie 2015.

Mădălina Strugaru, în vârstă de 29 de ani, prietena solistului Andrei Găluț, a decedat la Spitalul Floreasca.

Alex Aliman, 28 de ani, a murit la Spitalul Floreasca.

Claudiu Bogdan Istrate, în vârstă de 22 de ani, a decedat la Spitalul Bagdasar-Arseni pe 13 noiembrie 2015.

Loredana Dărescu, de 29 de ani, din Brăila, a murit la spitalul BG Clinic Ludwigshafen din Germania pe 16 noiembrie 2015.

Ioana Victoria Geambașu, de 18 ani, din Mizil, absolventă a Liceului Teoretic Grigore Tocilescu, care a obținut media 9.51 la bacalaureat și era olimpică la matematică, a decedat la Spitalul Sfântul Ioan pe 19 noiembrie 2015.

Ana Albu, în vârstă de 37 de ani, a murit la Spitalul de Arși după ce fusese transferată pe 18 noiembrie de la Spitalul Sfântul Ioan, decedând pe 20 noiembrie 2015.

Andreea Ștefan, de 28 de ani, din Râmnicu Vâlcea, a murit în noaptea de joi spre vineri, într-un spital din Germania, pe 21 noiembrie 2015.

Alexandru Mihai Iancu, de 25 de ani, din București, absolvent al Academiei de Studii Economice, pasionat de muzică și chitară, a murit la Spitalul Sf. Ioan pe 22 noiembrie 2015.

Alexandru Hogea, de 19 ani, din Sinaia, student al Facultății, a fost, de asemenea, printre victimele acestei tragedii.

Tragedia din Clubul Colectiv: O amintire dureroasă

Pe 30 octombrie 2015, Clubul Colectiv din București a fost locul unei tragedii devastatoare, care a lăsat în urmă un număr mare de victime. Printre acestea se numără nume cunoscute, dar și oameni obișnuiți, fiecare având povești de viață neîmplinite. Printre cei care au pierdut lupta cu viața se numără Radu Sienerth, un tânăr de 22 de ani, student la Facultatea de Marketing a ASE București, care a decedat la Spitalul Floreasca din București.

Un alt nume trist este cel al Ioanei Raluca Pănculescu, un psiholog de 36 de ani, care a murit pe 15 decembrie 2015, după ce a fost transferată de la Spitalul Bagdasar Arseni într-o clinică din Germania. De asemenea, Roxana Boghian, în vârstă de 26 de ani, a decedat pe 21 decembrie 2015 la Spitalul de Arși. Cristian Mitroi, un artist grafic de 30 de ani, a murit în Marea Britanie la 14 martie 2016.

Tragedia a continuat să afecteze viețile celor rămași în urmă. Răzvan Soroceanu, un alt supraviețuitor, a ales să se sinucidă, iar presa a relatat despre lupta sa psihologică, imposibilitatea de a depăși trauma pierderii iubitei sale în incendiul din club. Numărul victimelor a ajuns la 65 pe 29 iulie 2017, iar durerea și amintirile rămân adânc înfipte în inimile celor afectați.

Comemorarea victimelor

În fiecare an, la locul tragediei, se organizează o ceremonie de comemorare. Oameni din toate colțurile se adună pentru a aprinde lumânări și a se ruga pentru tinerii care au plecat prematur dintre noi. Jurnalistul și realizatorul radio-TV, Andrei Partoș, a exprimat, cu amărăciune, dorința de a avea o zi de doliu național, subliniind impactul devastator al tragediei asupra societății.

Fotografiile celor care s-au stins sunt plasate la locul incidentului, amintind tuturor că, în spatele statisticilor, se află povești de viață neîmplinite și durere profundă. Această tragedie continuă să fie un simbol al pierderii și al necesității de a preveni astfel de evenimente în viitor.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *